marian iordache.JPG

Face ce face și reușește ca de la mii de kilometri distanță să aducă un strop de bucurie oamenilor greu încercați. Este vorba despre Marian Daniel Iordache, prahoveanul stabilit în Belgia, unde lucrează la un important institut științific de cercetări, VITO. Este același care a reușit, prin mobilizarea făcută pe facebook, să aducă lumină, la propriu, în casa unei familii din Predești. Impulsionat de primul caz rezolvat, Marian merge mai departe, dorind să ajute o familie din Bilciurești, Dâmbovița.

Cazul asupra căruia Marian Iordache s-a oprit, de această dată, este al familiei Dumitrache, formatată de opt membri care locuiesc într-o casă cu două camere. Povestea lor a fost mediatizată și astfel a aflat despre situația lor și prahoveanul stabilit în Belgia. Elena și Mihai Dumitrache au șase copii, sunt oameni simpli și muncitori care au început construcția unei case noi, dar pe care nu reușesc să o termine fără ajutor. În prezent locuiesc cu toții în cele două camere ale casei bătrânești, în stare avansata de degradare, moștenite de la părinții lui Mihai, după cum scrie în prezentarea făcută de Marian Iordache pe pagina de facebook „Aprindem lumina!“, creată pentru mobilizarea oamenilor de bine care vor să se implice în cazuri umanitare.

Familia a reușit să ridice casa nouă până aproape de acoperiș, după care Mihai a suferit o operație la coloana vertebrală care îl împiedică să mai câștige bani muncind în construcții, pe lângă serviciul în domeniul pazei. Au ajuns în imposibilitatea de a termina casa, având în vedere că salariul lui Mihai este mic, Elena are grijă de cei doi copii mai mici, iar ceilalți patru copii merg la școala și grădiniță.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Mediatizarea cazului i-a mobilizat pe mulți dintre oamenii cu suflet mare să se implice și să doneze. Astfel, au fost strânși banii pentru materialele de construcție propriu-zisă a casei. Copiii au primit biciclete cadou, s-au adunat banii pentru acoperiș, frigider si aragaz.

De la Mihai Dumitrache, Marian a aflat că pentru acoperiș ar mai fi nevoie de bani doar pentru coame, pazii și niște cărămidă pentru coș. Prahoveanul își dorește să ducă la bun sfârșit acest caz, astfel încât cei șase copii și părinții lor să poată locui cât mai curând în noua casă.

„Ne-am gândit că sunt necesare următoarele operațiuni și dotări: tencuit, gletuit, izolat, văruit, tencuit exterior, sobe, podea, corpuri de iluminat, mobilă (paturi supraetajate, dulapuri de haine). Și, evident, bani pentru plata meșterilor (…) Planul principal al Elenei și al lui Mihai este să creeze condiții decente pentru copii și să extindă casa nouă în viitor, «cu ajutorul lui Dumnezeu», după cum spune Mihai.

Așadar, dragii noștri, dacă vreți să ne ajutați în initiațiva noastră, nu ezitați să ne scrieți! Modelul de acțiune va fi același ca și în cazul familiei din Predești.

Citește despre primul caz Aprindem Lumina!

Stăm în contact cu Elena și cu Mihai, colectăm banii, cumpărăm materiale, postăm pe grup orice donație, postăm pe grup evoluția acțiunii”, a anuțat Marian Daniel Iordache pe pagina de facebook „Aprindem lumina!“.

Pagina de facebook Aprindem Lumina!

Marian Daniel Iordache are 36 de ani. A absolvit Colegiul Național I.L. Caragiale din Ploiești și a continuat cu Facultatea de Inginerie Electrică la Universitatea Politehnica din București. Apoi a lucrat la Centrul de Inginerie Electrică Asistată de Calculator, în București, unde a cunoscut mulți străini veniți în stagii de cercetare sau cu burse de doctorat Marie Curie, finanțate de Comisia Europeană. Așa a aflat despre acest program de burse, care are scopul de a încuraja tinerii cercetători în Europa. I s-a părut o idee interesantă, a aplicat și a fost admis ca cercetător debutant (Early Stage Researcher).

În 2008 și-a luat inima în dinți, și-a făcut bagajele și a plecat din țară pentru studii de doctorat în Portugalia și Spania. Are la activ un CV interminabil și o mulțime de diplome. Tocmai de aceea a și fost invitat pentru a vorbi despre experiența de bursier european la Bruxelles, într-o conferință la care au participat doar nouă din cei 14.500 de bursieri ai centrului Marie Curie.

În 2011 a primit titlul de „Studentul român al anului în Europa” din partea Ligii Studenților Români în Străinătate, iar în 2012 s-a stabilit în Belgia, unde lucrează și în prezent la un important institut științific de cercetări, VITO (Institutul Flamand pentru Cercetare).

Află mai multe despre unul dintre prahovenii cu care ne mândrim

Sursa foto: arhiva personală Marian Daniel Iordache

marian iordache.JPG

582529_434098746645623_1882442290_n.jpg

47326456_2566267690056558_436853110929883136_n.jpg

Rezidential 9 Mai
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Liliana Maxim Minculescu
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale
Liliana Maxim Minculescu, jurnalist „de modă veche“, și-a început activitatea în 2004, lucrând simultan în presa scrisă și TV.
A lucrat la Telegraful de Prahova și Alpha TV, a făcut parte și din echipa cotidianului Adevărul pentru ca, ulterior, să se axeze pe jurnalismul de televiziune, la Valea Prahovei TV și Ploiești TV. A scris, totodată, și pentru site-ul: promovamprahova.ro.
Pentru activitatea în presa locală și regională a fost nominalizata mai multor concursuri, gale, dar și premiată în anul 2014, în cadrul Galei MediaFEM, iar în 2018 la Gala Comunității Prahovene.
A ales Observatorulph.ro pentru că îi place să țină pasul cu vremurile, iar prezentul și viitorul jurnalistic sunt aici, în presa online.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg