Cum îți pierzi calitatea de asigurat la sistemul de Sănătate din România dacă pleci la studii în afară

0
sanatate.JPG

sanatate.JPGStudenții care sunt admiși la o universitate din afară și au nevoie de servicii medicale, pe durata șederilor în România, vor beneficia de ele contracost. Și asta pentru că, odată cu admiterea la o instituție de învățământ de pe terioriul altui stat, aceștia își mută și reședința, iar drepturile la asigurările de sănătate le au ca orice cetățean de pe teritoriul țării respective. Nu la fel se întâmplă și cu tinerii care pleacă, temporar, la studii, în baza unor burse.

Studenții români care învață la o instituție de pe teritoriul altui stat al Uniunii Europene devin asigurați în sistemul de asigurări sociale de sănătate din țara respectivă. Potrivit deciziei Comisiei Europene, aceste persoane au reședința stabilă din motiv de studii și beneficiază de drepturi pe teritoriul statului membru unde se află unitatea de învățământ, conform informării furnizate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Prahova.

Aceștia au obligația obținerii cardului european de asigurări sociale de sănătate de la organismul competent din statul membru UE, în baza căruia au dreptul la serviciile medicale de care vor avea nevoie pe durata unei șederi temporare în România sau în orice alt stat membru.

În cazul universităților din afara spațiului comunitar, respectiv spațiului economic, există acorduri specifice în funcție de statul în care studenții își desfășoară studiile. Aceste acorduri nu se supun directivelor UE și există posibilitatea păstrării calității de asigurat în România, în conformitate cu prevederile legale.

Pentru o altă categorie de studenți, cei care sunt admiși la o universitate din România, dar pleacă, în baza unor burse, să studieze temporar la o instituție din afară, aceștia își păstrează calitatea de asigurat în România. Pe teritoriul statului membru, unde merg să studieze cu bursă, au doar reședință temporară și vor utiliza cardul european de asigurări sociale de sănătate, eliberat de către casele de asigurări.

Pentru orice situație, înainte de a părăsi țara, studenții sunt sfătuiți să meargă la casele de asigurări de sănătate de pe raza județelor unde-și au domiciliu și să ceară toate informațiile pentru a beneficia de serviciile medicale corespunzătoare fie în țară, fie unde-și vor avea reședința.

sanatate.JPG

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău