fbpx

postul-mare.jpgPostul Sfintelor Paști, cunoscut și ca Postul Mare, începe pe 11 martie și sfârșește odată cu Sărbătoarea Învierii care, anul acesta, este pe 28 aprilie, potrivit calendarului ortodox. Durata postului este de șapte săptămâni, iar cei care respectă tradiția vor uita de alimentele „de dulce“, alcool, tutun, sex, bârfă etc. Acestea trebuie să fie contrabalansate de rugăciune și fapte de milostenie.

Potrivit tradiției, gospodinele ar trebui să înlocuiască toată oalele pentru gătit, dar și vesela, astfel încât mâncarea de post să fie „curată“. Alimentele de origine animală: carne, lactate, ouă sunt evitate pe parcursul celor șapte săptămâni de post, iar locul lor este luat de un regim alimentar vegetarian, mult mai ușor.

Mulți dintre cei care se încumetă să se abțină de la alimentele „de dulce“ susțin că postul este mai ușor de ținut, în prezent, datorită ofertei bogate și diversificate în tot felul de legume, fructe, preparate pe bază de soia etc.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Alcoolul, cafeaua, tutunul sunt vicii care nu-și au locul în post. În plus, și pofta carnală ar trebui înfrânată.

Cât despre înjurături și bârfe, gânduri de răzbunare, de a face rău, acestea ar trebui să fie absente în permanență. Dar pentru că toți suntem supuși păcatului, în aceste perioade este, poate, un bun moment de reflecție, de stăpânire și de îndreptare spre prioritățile sufletești. Înainte de toate, postul înseamnă iertare, rugăciune și fapte de milostenie.

Așezate strategic în timpul anului, posturile sunt adevărate cure de detoxifiere. Nutriționiștii le recomandă a fi urmate, însă cu moderație și nu de toată lumea. Inclusiv canoanele bisericești îi scutesc de această „obligație“ pe bolnavi, gravide, copii.

Postul Paștelui este cel mai lung din calendar, are șapte săptămâni, iar pe parcursul său sunt doar două dezlegări la pește: pe 25 martie, de Buna Vestire, și pe 21 aprilie, de Florii.

Foto:

postul-mare.jpg

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Liliana Maxim Minculescu
redactor
Liliana Maxim Minculescu, jurnalist „de modă veche“, și-a început activitatea în 2004, lucrând simultan în presa scrisă și TV.
A lucrat la Telegraful de Prahova și Alpha TV, a făcut parte și din echipa cotidianului Adevărul pentru ca, ulterior, să se axeze pe jurnalismul de televiziune, la Valea Prahovei TV și Ploiești TV. A scris, totodată, și pentru site-ul: promovamprahova.ro.
Pentru activitatea în presa locală și regională a fost nominalizata mai multor concursuri, gale, dar și premiată în anul 2014, în cadrul Galei MediaFEM, iar în 2018 la Gala Comunității Prahovene.
A ales Observatorulph.ro pentru că îi place să țină pasul cu vremurile, iar prezentul și viitorul jurnalistic sunt aici, în presa online.
De același autor

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg
salina_urbana_BUNA_desk_9833f.jpg
970.jpg