fbpx

carte.jpg

Am aflat recent de ecranizarea cărții „Suge-o, Ramona!” și asta m-a făcut să mă întreb cine citește astfel de cărți? Știți voi, cărți de consum, scrise de plictiseală. Sunt studentă la „Litere și Științe”, iar asta presupune o lectură excesivă. Mă întrebam daca aș fi exmatriculată în cazul în care aș menționa de existența ei? Nu mă risc:).

Știți subiectul „în ziua de azi nu se citește”. Era de așteptat, cred eu, având în vedere apariția internetului, televizorului și n invenții care au înlocuit acest „sport”. Afirmația e cât se poate de adevărată, interesul pentru lectură s-a diminuat considerabil. Un studiu arată că 70% dintre români nu au citi nici măcar o carte în jumătate de an. Tendința tinerilor, cu vârste cuprinse între 17-35, este aceea de a se apuca de o carte și nu reușesc să o termine. Mai sunt și cei care recunosc că cititul „nu le face plăcere”. Lor le-a fost alocat un procent de 26%.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

De altfel, Libris.ro a realizat și un top al celor mai vândute cărți scrise de autori români. Pe locul 1 se află „Străinul de lângă mine”, scrisă de Irina Binder, iar pe locul doi se află aceeași autoare cu „Insomnii”. Surprinzător sau nu, pe locul 3 se află „Micul Prinț” de Antoine de Saint-Exupery. Ei bine, pe mine m-a surprins într-un mod plăcut acest loc. E îmbucurător să știi că printre toate aceste cărți de consum se află și o capodoperă literară.

Supărarea mea este justificată, tăiem copacii degeaba. De ce spun asta? Hârtia pe care s-a scris „Suge-o, Ramona!” sau „Jurnalul unui Adam” a rezultat din tăierea unor copaci, folosiți mai apoi într-un mod inutil. Pe lângă asta, românii le citesc. Nu tu Liviu Rebreanu, nu tu Denis Diderot sau Dostoievski, iar exemplele, evident, pot continua. Nu, vorbim de lucruri sfinte. Sunt expuse în vitrine, mari și colorate, au locul fruntaș, nu cumva să fie ratate. Înțeleg de ce, asta se cere, asta se dă, dar să nu vă supărați că suntem conduși de un prim-ministru agramat. Cred că unii dintre noi ar trebui să rămânem la ce ne pricepem mai bine, stand-up de exemplu.

Informeaza-te inainte de a cumpara o casa

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook


sc_vasile1_83d7d.jpg
banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg