Ploiești, orașul cu cel mai poluat aer din România. Observatorul Român de Sănătate: Primăria din Ploiești, cel mai puțin preocupată de reducerea poluării și efectele acesteia asupra locuitorilor.

0
poluare-2.jpg

poluare-2.jpg

Primăria Ploiești n-a luat notă de trecere de la Observatorul Român de Sănătate, în privința reducerii poluării! Ploieștiul ocupă primul loc…din coadă, într-un clasament al municipiilor care au implementat măsuri eficiente pentru combaterea poluării, realizat de către cei de la ORS.

Așa arată cel mai recent raport al Observatorului Român de Sănătate (o organizaţie non-guvernamentală a cărei misiune este aceea de a contribui la îmbunătăţirea serviciilor de sănătate din România şi Estul Europei).

Concluzia este – nu doar îngrijorătoare, ci și revoltătoare. Că Ploieștiul e un oraș poluat, o știm cu toții, că, atât Garda de Mediu, cât și Agenția de Protecție a Mediului ne ‘’liniștesc‘’ mereu, spunând că nu există motive de îngrijorare, știm și asta. Că niciunul dintre factorii cu putere de decizie nu reușește să ‘’miște‘’ un deget, probabil că în sinea noastră, și asta știm. Dar ne este imposibil să acceptăm. ‘’Ploieștiul’’ nu reușește să reducă poluarea, spun cei de la Observatorul Român de Sănătate. Analiza lor are la bază o grilă de evaluare care include 20 de indicatori. Iar pe o scară de la 1 la 10, Ploieștiul abia a a înregistrat un scor de 1,9. Concret, ultimul punctaj din rândul celor 10 mari orașe poluate din țara noastră.

Sunt ani  de când de plângem de poluarea excesivă din Ploiești. Ce avem noi și nu au celelalte mari orașe care-și otrăvesc locuitorii?! Un ministru al Mediului de aici, ‘’de-acasă’’, un ministru al Mediului căruia ar trebui să-i pese.  

După un episod în care ne-am plâns ceva mai agresiv că nu mai puterm respira (prin august anul trecut), ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, anunța, pe pagina personală de Facebook că, intervine în mod direct în cazul poluării cu benzen înregistrată la Ploieşti și că ar fi cerut măsuri urgente pentru ca situaţia să fie remediată. Iată mesajul transmis, atunci, de Graţiela Gavrilescu: 

„În această seară am fost informată că astăzi, la stația de monitorizare a calității aerului de la Brazi, județul Prahova, s-a înregistrat o valoare ridicată a concentrației de benzen. Tendința de creștere este accentuată de condițiile meteo, în special de temperaturile ridicate din ultimele zile, în care s-au înregistrat depășiri frecvente ale indicelui de confort termic. Am dispus imediat Gărzii Naționale de Mediu să impună operatorilor economici diminuarea producției până la un nivel care să nu mai afecteze locuitorii municipiului Ploiești.”

Asta după ce, într-o altă intervenție, în octombrie 2017, la doi ani după primul mandat de doar un an în fruntea MInisterului Mediului (decembrie 2014 – noiembrie 2015), Grațiela Gavrilescu făcea publică o solicitare adresată ministrului de la acea vreme, Cristiana Paşca Palmer, prin care îi cerea să dispună o ”întâlnire de lucru”, la Ploieşti, a factorilor decidenţi din cadrul MMAP în scopul evaluării şi soluţionării problemelor de calitate a aerului semnalate de locuitorii municipiului şi de cei din împrejurimi.

Menţionez că nu este vorba despre o situaţie accidentală, ci de una care trenează de mult prea mult timp, care nu poate fi catalogată, aşa cum se încearcă, drept simplu ‹‹disconfort olfactiv››, aerul devenind, din ce în ce mai des şi pe perioade din ce în ce mai lungi, pur şi simplu, irespirabil” spunea fostul ministru Graţiela Gavrilescu.

Ce s-a schimbat între timp ? Ploieștiul a devenit tot mai poluat, cu fiecare zi.  

N-a spus-o doar Observatorul Român de Sănătate, ci și platforma de anunțuti imobiliare Storia.ro, care, a definit Ploieștiul, drept – orașul cu cea mai scăzută calitate a aerului din România. Iar cel mai poluat cartier este Mihai Bravu.

ORS: Zeci de mii de români mor, anual, din cauza poluării.

Potrivit specialiştilor Obaservatorului Român de Sănătate, peste 23.000 de români mor anual din cauza poluării, țara noastră fiind  a 5-a ţară ca număr de ani de viaţă sănătoasă pierduţi din cauza aerului otrăvit.

În topul celor mai poluate orașe, alături de Ploiești, se află Constanța, Craiova, Brașov, Oradea, Iași, București, Galați, Timișoare și Cluj Napoca.

România riscă să plătească amenzi de sute de mii de euro pe zi.

Comisia Europeană a cerut României să îmbunatățească urgent calitatea aerului, altfel, țara noastră riscă un proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Iar amenzile ar putea ajunge la 400.000 de euro pe zi, spun activiștii de mediu.

 

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău