fbpx

ap-michigan-flu-16_9.jpg

După ce numărul deceselor provocate de gripă a ajuns la 47, tot mai mulți prahoveni care nu s-au vaccinat anti-gripal se tem de această afecțiune. Pentru a nu ajunge la coadă la UPU, mulți preferă să cumpere din farmacii testul anti-gripal rapid. Însă cât de eficient este?

Astfel, la primele semne ale unei răceli (febră, tuse, stare generală proastă) pacienții cred că au contactat virusul gripal și se prezintă în număr mare la medicii de familie sau la spital. Ca să evite așteptarea cu orele în UPU, ploieștenii apelează și la testele rapide din farmacii.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Însă, chiar dacă farmaciștii recomandă testele rapide pentru depistarea virusului gripal, rezultatele acestora nu sunt întotdeana relevante, așa cum susține și directorul medical al spitalului județean de urgență din Ploiești, Florin Pușcariu AICI.

Citește și Ce se întâmplă cu școlile dacă astăzi se declară epidemie de gripă

În farmacii, un test rapid costă aproximativ 50 de lei și nu este subvenționat.

Cum se face testul 

Există un tampon care se menține într-o nară timp de un minut, după care se introduce într-un tub cu o soluție specială. Mai mult, tamponul se freacă de pereții tubului pentru a amesteca secreția nazală cu substanța respectivă”, a explicat Denisa Bardaş, asistent farmacist medical, pentru gandul.info. Testul mai contine si o casetă, similară testului de sarcină, în care se va picura amestecul obținut. Testul se va citi după 10 minute. Atenție însă, testul se va realiza la temperatura camerei, adică între 15 și 30 de grade Celsius.

Un astfel de test rapid pentru depistarea gripei se face și în laboratoarele de analize medicale și costă între 40 și 60 de lei, însă va trebui dublat de unul mai serios. De exemplu, pe synlab.ro se menționează faptul că ”rezultatele negative trebuie confirmate prin metode de detectare în culturi de celule, iar rezultatele pozitive trebuie urmate de testări suplimentare pentru stabilirea tulpinii și subtipului”.

Informeaza-te inainte de a cumpara o casa

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook