fbpx

646x404 (5).jpg

Cum studenții se află în plină sesiune, iar aici mă includ și pe mine, m-am gândit să fac o listă cu lucrurile pe care le facem în decursul acestor săptămâni. Ideea e că ne plângem mult și învățăm puțin, cam așa merge treaba. Dar nu-i bai, într-un final reușim. 

1. Învață în ultima noapte, chiar înainte de examen

Da, mai toți studenții practică acest „mod de a învăța”. Cine învață în timpul facultății? Să fim serioși, ne lăsăm distrați de n lucruri precum: petreceri, ieșiri cu prietenii, chiulitul, mici escapade, seri cu muzică și povești, iar lista poate continua. Cum eu lucrez mai bine sub presiune, să învăț cu o noapte înainte de examen, sună chiar bine:). Da, ai un moment în care simți că nu mai poți și regreți că pe timpul semestrului nu ai depus niciun efort, dar îți iei inima în dinți și îți spui că anul acesta se lasă fără nicio restanță.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

2. Fac ordine... în cameră, dulap, dormitorul părinților

Cam toți cei trecuți prin sesiune știu momentul acela când te așezi la birou cu gândul de a învăța, dar observi un fir de praf pe noptiera alăturată. Te gândești că nu ai cum să înveți în condițiile acestea, ba chiar dai și cu aspiratorul, refaci patul. Toate acestea în condițiile în care ai făcut curat acum 10 minute. Îți aduci aminte că și dulapul tău necesită atenția ta, să nu mai zic de vasele nespălate. Faci cumva să mai treacă două ore, după care primești un mesaj de la un prieten să ieșiți. Te gândești că meriți o pauză, așa că, accepți invitația. Ei bine, așa mai trece o zi, iar tu, student aflat în plină sesiune, nu ai învățat nimic.

3. Se uită la seriale, filme

Dacă în timpul semestrului terminai un serial într-o săptămână, în timpul sesiunii, il termini într-o seară. Nu înțeleg cum subit ți se „face poftă” de un film bun. Îți spui că meriți un moment de relaxare înainte de a te apuca de studiat. Momentul acela se transformă în ore, iar orele devin, incredibil, zile. Așa că, fără să vrei ajungi în noaptea dinaintea examenului și atunci te apuci serios de învățat.

4. Toate planurile încep cu „după sesiune”

Deja mi-am făcut câteva planuri. Ghiciți când? După sesiune. Nu știu cum fix în timpul sesiunii ești invitat în oraș, la cinema, în vacanțe, la petreceri. Înainte de aceste săptămâni pline de examene „rupi” telefonul și rețelele de socializare în așteptarea unei invitații la o cafea. În schimb, cum începe sesiunea, ești asaltat de pe toate părțile. Vă spun, e vorba de „efectul ordine” de mai sus. Nici ceilalți nu au chef să învețe și să nu fie singurii care intră în bucluc, te cheamă și pe tine, iar tu student conștiincios răspunzi: „după sesiune”.

5. Decid că semestrul următor vor învăța din timp

Și eu mi-am propus asta și ghici ce? Nu funcționeză. Ca student ești mult prea relaxat în timpul cursurilor și seminarelor, nici nu te gândești la ce urmează. Ideea e că ai mai trecut pe acolo, prin tot stresul sesiunii, dar nu te înveți minte. Nici anul acesta și nici anul următor lucrurile nu vor sta altfel. „Stresiunea” te va găsi la fel, un biet student, sperând la un 5.

6. Se gândesc să au greșit facultatea sau chiar mai rău, de ce nu merg la cules de căpșuni în Spania

Am trecut pe acolo, nu Spania, etapa „de ce am venit aici?”. Mi-am reamintit rapid, însă e un moment. Știți voi, te trezești în toiul studiului intens și încerci să înțelegi de ce faci ce faci. Te gândești că ar fi mai ușor dacă te-ai angaja. Cauți rapid un job și cam ce salariu ai primi, ai un mic șoc și brusc înțelegi de ce ești la facultate. Cum realitatea îți dă o palmă, te bagi din nou la învățat și te rogi să nu mai ai asemenea gânduri. De altfel, speri în adâncul tău ca tot efortul depus acum, să nu fie în zadar.

 

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook


970.jpg