fbpx

se-roaga-de-patroni-sa-nu-ii-angajeze-pentru-a-primi-ajutorul-social-video-274821.jpg

Doar nu vă imaginați că au găsit rapid... un loc de muncă. Se pare că modificarea legii nu a fost un impediment pentru cei al căror scop în viață este să stea liniștiți, pe banii comunității.

Devenise de notorietate scurgerea de bani nemeritați pe ajutoare sociale. Exceptându-i pe cei care chiar se aflau temporar într-o situație delicată, având nevoie reală de sprijinul numit ”ajutor social”, cei mai mulți făcuseră din asta un mod de viață. 

Munca este grea, iar pomana nu presupunea niciun efort. Presiunea publică a dus la schimbarea legii, iar refuzul de a-și găsi un loc de muncă sau de a presta munca în folosul comunității a dus la pierderea masivă a ajutoarelor sociale.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

De la motive puerile, până la ”frezoane”, toate se compuneau tabloul scuzelor celor apți de muncă, dar cu aspirații atât de înalte, încât piața muncii din România nu se ridica la nivelul așteptărilor.

Dacă asiduitatea în găsirea unui loc de muncă era la fel de intensă precum cea prin care s-au căutat noi soluții pentru ”fentarea” sistemului atunci problema nu ar mai fi existat. Dar, pentru că românul poate fi suspectat de multe, doar de lipsă de imaginație nu, s-a găsit și soluția: nu mai sunt beneficiari de ajutor social, dar au devenit brusc persoane cu handicap. Bonus, mai au și dreptul la un însoțitor... plătit.

Precedentul a fost deja înregistrat în comuna năsăudeană Rodna, iar vestea s-a răspândit cu repeziciune în toată țara. 

Daniel Frunză, asistent social Primăria Rodna a declarat la știrileprotv: ”Cred că o să fie tot mai mulţi pe zi ce trece, probabil au ceva medici unde se duc, dau bani şi se prefac că sunt nebuni sau handicapați. Vin cu actul medical, eu le fac anchetă, dar la comisie se uită pe actul medical şi ei zic că au nevoie și de însoţitor.

Iosif Partene, viceprimar Rodna: ”Ne îngrijorează faptul că din ce în ce apar tot mai mulţi asistaţi sociali cu probleme psihice. Nu vrem să avem o comunitate în care să fie majoritatea cu grad de handicap. Cred că undeva 30-40% dintre persoane nu sunt reale şi nu cred că au probleme psihice.

Poliţia din Bistriţa-Năsăud s-a autosesizat şi a început o anchetă pentru a vedea dacă aceşti bani sunt acordați în baza unor boli reale sau nu.

Crina Sârb, purtător de cuvânt IPJ Bistrița-Năsăud: ”Poliţiştii din cadrul serviciului de investigare a criminalităţii economice s-au sesizat din oficiu şi cercetează în cadrul unui dosar penal, urmând a fi stabilite modalităţile şi împrejurările în care au fost acordate prestații sociale unor persoane cu dizabilități.

Devine tot mai clar că fenomenul are șanse reale de răspândire, cu consursul unor cadre medicale iresponsabile, iar singura soluție este reacția rapidă a poliției, care poate să descurajeze tentativele de fraudare prin acest mecanism,

Exemplul de la Rodna ne arată că bugetul comunei este văduvit de 10 %. Nu mai puțin de 104 persoane ”au înnebunit” peste noapte.

se-roaga-de-patroni-sa-nu-ii-angajeze-pentru-a-primi-ajutorul-social-video-274821.jpg

sursa declarații știrileprotv

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook


970.jpg