fbpx

blog1.jpg

M-am întrebat zilele acestea de unde ruptura dintre generații, de ce adolescenții preferă să aibă, în loc să fie și de ce nu vor să iasă din bula „ieși în evidență”. Problema nu este că își doresc să iasă din banal, să se facă remarcați într-un fel sau altul, mare problemă este că nu o fac într-un mod bun, construnctiv.

Ce m-a determinat să scriu acest articol a fost o mică întâmplare. Mergeam pe stradă și în fața unui bloc erau doi copii care fumau. Da, copii, cel mult 13 ani. Nu știu pe voi, dar pe mine m-a îngrozit imaginea, am rămas blocată pentru câteva secunde. Mă gândeam... de ce atâta tam-tam? Întrebați-vă domnule copiii de pe la 10 ani dacă fumează sau nu, pentru că da, e posibil să o facă. Nu știați că avem un și un trofeu la capitolul acesta? România are cel mai mare procent de fumători minori din Uniunea Europeană. De ce se ajunge aici? Ei bine, vinovații nu sunt doar ei, ci societatea, părinții, profesorii, anturajul, modelele promovate, iar lista poate continua.

Aleg să încep cu modelele promovate atât în mediul online, cât și cele pe care tinerii și le aleg în realitate. Asta include membrii familiei, profesorii, o tipă „mișto” pe care o vezi prin liceu. Ați observat că tinerele se machiază de la o vârstă fragedă? Ei bine, l-aș numi fenomenul „Kardashian” sau fenomenul „Influencer”. Deschid Instagramul și văd n videoclipuri în care fetele învață să se machieze și un altul în care sunt prezentate produsele folosite și credeți-mă, nu sunt printre cele mai ieftine. Văd un „contouring” (fetele știu despre ce vorbesc, dar nu excludem și băieții), realizează că le vor face mai mature, dau feței o formă mai plăcuta și se duc la părinți cu gândul de a le cere pentru „a avea”. O văd pe influencera x că deschid cutii cu haine, le probează și le sfătuiesc să le achiziționeze. Dar pe când o carte?

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Mintea nu are și ea nevoie de îngrijire? Pe când o idee interesantă? Sau mai sunt cele care își pun o poză goală, evident editată și cea în care arată cel mai bine, iar pe lângă asta mai toate influencerele sunt tinere, merg la sala și arată de parcă acum au alunecat pe o rază, aducând cu ele perfecțiunea. Să revenim, pun o poză goală și ne sfătuiesc să „ne iubim așa cum suntem”. Mersi, când arăți așa, e greu să nu o faci. Asta așa, de umplutură, să nu zică lumea că ele nu învață de bine. Fetele văd asta și devin complexate, chiar au un efect opus cred eu. Pe lângă ele, mai sunt modelele promovate la TV, despre care aleg să nu scriu. Tinerele și tinerii văd și fac întocmai ca ei. De altfel, vezi un tip mișto prin liceu sau o fată, care se bucură de atenție pentru că arată într-un fel, vorbește într-un fel și te gândești că n-ar strica să fii ca el/ea. Așa devi altcineva, așa tinerii ajung să fumeze, să fie nepoliticoși etc.

Cred că o mare problemă a adolescenților este lipsa de interes. Multora dintre ei „nu le pasă”, sunt la modul „nu e în interesul meu, nu mă implic”. Imaginați-vă, momentan doar ne imaginăm, fiindcă realitatea e puțin depășită, că vin tinerii la ore și povestesc profesoarei de română ce cărți au mai citi și de altfel, cer și recomandări. Dar să nu insist în privința cărților, văd o lipsă totală de interes și în legătura cu ce se întâmplă în România. Știu că nu au putere în ceea ce privește votul, dar și vocea lor contează, e țara în care vor trăi, asta dacă nu aleg să plece, e locul unde mulți dintre ei își vor întemeia o familie. E prea devreme să se gândească la asta? Ei bine, nu trebuie să o facă tot timpul, ci doar când e cazul. Interesați-vă, fiți curioși, există și alte lucruri în afară de like-urile sau meme-urile de pe internet!

Tinerii sunt revoltați, fără a avea motive întemeiate. Se plâng că au mult de învățat pentru examenul de bacalaureat. „La ce îmi trebuie mie să știu Ion?”, cunoașteți întrebarea. „Nu mă duc în piață și trebuie să scot radical din prețuri”. Da, nu faci asta, deși ai putea, dar ai nevoie de matematică, îți dezvoltă o logică și nu știi ce vei face pe viitor, poate decizi la un moment dat că vrei să devi om de știință și o să lucrezi cu numerele. Da, sistemul educaționl românesc are multe goluri, dar să nu ne mai plângem pentru fiecare obstacol, oricât de nesemnificant ar fi.

Că fumează e una, dar să se și drogheze, e alta. Da, pe motivul e secolul XXI și trebuie să acceptăm orice. Dacă în alte țări se practică, la noi de ce nu? Am mai spus că expresia asta e folosită pentru a ne băga pe gât orice, dar noi nu trebuie să și înghițim. Am auzit multe povești, văd adolescenți care vin drogați la școală și încerc să înțeleg de ce. Unii chiar sunt bătuți de soartă, dar asta nu e un motiv să faci asta, nu le caut scuză. Chiar atât amărâți sunt tinerii români? Adevărul e că, să mergi la școală în fiecare zi nu e o treabă așa ușoră. Raspunsul meu preferat la întrebarea „De ce?” este „că mă simt bine”. Nu poți să te simți bine și la un film cu prietenii, la un suc în oraș, unde să râzi cu gura până la urechi? Eu una sunt tânără și mă distrez de minune:).

Mai sunt multe de spus, toată vulgaritatea, toată revolta împotriva celor mari. Să nu înțelegeți greșit, sunt și mulți adolescenți extraordinari, chiar foarte mulți. Ideea e că societatea are o contribuție majoră, la fel și familia. Creștem în condițiile acestea, suntem influențați, dar ar fi minunat dacă adolescenții ar încerca să-și formeze o personalitate atât de puternică, bazată pe cunoștințe, empatie, bunătate și multe altele, încât să nu se mai ajungă la un procentaj atât de mare de fumători minori. Asta e așa, doar un exemplu. Și ca să ajung la ideea din titlu, aceștia ar trebui să înțeleagă cât de important e să fii. Să știi cum se mănâncă niște semințe și unde, să știi că „fă” ar fi mai „cool” dacă e folosit doar în expresii populare, că „un cui” nu e chiar sănătos, iar lista poate continua. Mai există și varianta de a le avea pe amndouă, bogății materiale, dar și o inteligență ieșită din comun. Aștia-s adolescenții norocoși? Nu, cred eu, iar exemplele sunt multe. 

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook


970.jpg