IMG_20151212_094001.jpg

Într-un sat din Prahova, la doar câțiva kilometri de Ploiești, ziua a început cu zarvă mare. Zeci de gospodari care au ratat Ignatul își sacrifică porcii.

Așa că, după ce, și-au pregătit de cu seară, câteva cuţite bine ascuţite, o butelie de gaz sau paie pentru pârlit, vasele în care vor pune carne, slănina şi şoricul, oamenii s-au pus pe treabă. S-au încălzit înainte cu un pahar de țuică fiartă sau vin fiert, în funcție de preferițe și și-au tăiat animalele. Unii nici n-au auzit de pesta porcină, alții cred mai degrabă într-o teorie a conspirației, pe linie oficială.   

''Ce pestă, doamnă ?! Nu există așa ceva și nici nu a existat. Vor să ne termine definitiv, să fim nevoiți să cumpărăm de la alții (n.r. din import). Așa au făcut și cu gripa aviară...'' spune un sătean din Podenii Noi, în timp ce pârlește porcul, să fie șoriciul cât mai fraged.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Abia după sacrificare, apar și gospodinele. Acum începe rolul lor. Se ocupă, de obicei, cu împărțirea cărnii pe categorii, în timp ce, tot bărbații pun la ceaun ''pomana porcului.''

Sătenii nu te tem nici de trichineloză!

''Aanalize ați făcut? Dacă are trichineloză ?! N-are, doamnă! A fost crescut aci', în bătătură, de unde trichineloză'', spune răspicat ''Toma Necredinciosu'', în timp ce mai dă pe gât un pahar de țuică fiartă.    

Medicii sanitar-veterinari îi avertizează însă pe cei care consumă carne de porc înainte de a fi testată trichineloscopic, că își pun viețile în pericol.

Veterinar: Nu consumați carne de porc, decât după ce a fost examintă trichineloscopic!

Trichineloza este o boală provocată de viermele Trichinella Spiralis, care ajunge în organism în urma consumului de carne contaminată. Printre simptomele trichinelozei se numără: tulburările digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la una, două zile de la consumul de carne contaminată. Pot apărea febră, umflarea ochilor şi a feţei, conjunctivită, dureri musculare şi slăbiciune musculară severă. Specialiștii recomandă persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic şi care are aceste simptome, să se prezinte de urgenţă la medic. Majoritatea cazurilor de trichineloză sunt asimptomatice, avertizează medicii. Iar boala, odată contactată, poate atinge și forme grave, care pot duce la complicații și chiar la deces.  Manifestarea  depinde de cantitatea de carne mâncată, de gradul de contaminare a acesteia şi de rezistenţa organismului.

În Prahova sunt 17 centre organizate pentru efectuarea examenului trichineloscopic la porcii sacrificați ȋn gospodării și 39 organizate la Sediul C.S.V. Asistența.

IMG_20151212_093608.jpg

IMG_20151212_092632.jpg

IMG_20151212_092613.jpg

IMG_20151212_094001.jpg


negativ-media.jpg
NEGATIV MEDIA - Creator de conținut online
comunicare[@]negativmedia.ro

Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.