fbpx

22256598_1540210592684622_5701698059715151403_o.jpg

Am fost la Asociația Pacienților Oncologici din România (A.P.O.R) și am aflat despre munca extraordinară a unor oameni excepționali.

Cancerul de orice fel a fost mereu un subiect sensibil pentru oameni. Nimeni nu-și dorește să se trezească într-o zi diagnosticat cu o formă de cancer. Cel mai bine este să-l depistezi la timp și pentru asta Asociația Pacienților Oncologici din România îți stă la dispoziție în sediul din Ploiești.

Am discurat cu Iolanda Gheorghiu, președinte A.P.O.R, despre toată munca pe care o fac, ce presupune, ce campanii desfășoară, cum a luat naștere. Trebuie să vă spun, înainte de toate, că acești oameni mi-au câștigat toată admirația și, în urma discuției, am realizat cât de important e să mergi la medic din timp.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Pentru început am să vă spun cum au ales numele asociației. Ei bine, Iolanda mi-a mărturisit că și-a dorit să deschidă un ONG pentru persoanele bolnave de cancer, însă nu dorea ca în denumirea asociației să apară cuvintele ”cancer, bolnav”. Am înteles de ce, oamenii se sperie când le aud. Unde mai pui că sună atât sumbru. Așa a luat naștere ”Asociația Pacienților Oncologici din România”, un nume pozitiv aș spune eu, în ciuda problemelor de care se ocupă.

Scopul A.P.O.R este de a apăra și promova drepturile persoanelor cu afecțiuni oncologice, conștientizarea populației asupra importanței controlului medical pentru depistarea în fază incipientă a afecțiunilor oncologice (cu accent pe cancerul de sân și leucemia la copii), prin informare și analize specifice, micșorarea timpului de diagnosticare, cât și îndrumarea beneficiarilor către specialiști, eliminând timpul de așteptare. Din cauza unei lipse de asociații de pacienți pentru alte afecțiuni cronice, A.P.O.R. susține și reprezintă și alte asemenea afecțiuni cronice (hepatite virale,  diabet și afecțiuni cardiovasculare).

Numele campaniei „Sunt femeie orice-ar fi!” are și el o poveste.

Se voia un nume, slogan care să sublinieze femeia, indiferent că are sau nu un sân. Personal, cred că acest slogan a reușit să scoată în evidență acest lucru. Nu contează dacă suferi sau nu de această afecțiune, nu conteză că ai rămas fără un sân sau poate doi, nimeni nu-ți va lua statutul de femeie. Campania a luat naștere în 2012 și are ca obiectiv informarea în randul elevilor din colegii, școli postliceale sanitare, cadre didactice din aceste școli, dar și cadre didactice prezente la cursurile realizate de Casa Corpului Didactic Prahova. De altfel, un alt obiectiv este realizarea de ecografii de sân, susținute de poza aferentă pentru ambii sâni, avand un preț ce ar putea fi suportat de cât mai multe femei – 70 lei. Campania se desfășoară și în comune, iar asta m-a făcut să întreb daca femeile sunt deschise în privința acestui subiect. Iolanda Gheorghiu mi-a mărturisit că se lovesc de reticența femilor, dar observă și o îmbunătățire. De aici am și tras concluzia că ducem o lipsă gravă de educație în acest sens, dar acesta este și scopul lor, de a informa femeile și de a le face să înteleagă importanța controlului medical. Mi-a spus că femeile nu vorbesc între ele despre acest lucru, mamă-fiică, bunică-nepoată. Nimic mai grav, aș spune eu. Totul ar trebui să pornească din familie, până la urmă un control medical face diferența între viață și moarte.

Totodată, președinta A.P.O.R mi-a spus că s-a întâlnit cu două cazuri în care femeile au refuzat să realizeze o ecografie, iar câteva luni mai târziu, acestea au depistat o formă de cancer la sân. Una dintre ele a murit, iar cealaltă încă se luptă cu boala. În momentul acesta am înțeles cât de important e să acorzi atenție sănătății tale. Am rămas impresionată și după ce mi-a spus că una dintre femeile diagnosticată cu cancer a afirmat că: „Eram ocupată, credeam că munca e cea mai importantă, iar acum realizez cât de important era să știu ce face fiica mea, daca are prieten, ce ocupații are. Râdeam de prostia unora, iar acum plătesc pentru a mea.”. Nu trebuie să auzim astfel de cuvinte pentru a ne deschide ochii. Haideți să evităm situațiile acestea prin prioritizarea sănătății noastre.

 Cum leucemia este cea mai frecventă formă de cancer la copii, A.P.O.R a făcut posibilă existența campaniei „Te rog mamă, ai grijă de mine!”. În România în 2014-2015 a crescut numărul de cazuri de leucemie la copii și a scăzut vârsta la care se instaleză. Anual sunt depistați peste 500 de copii cu leucemie la vârsta cuprinsă între 2-12 ani. De altfel, rata de supraviețuire pentru un copil cu leucemie depistată la timp, este de 80%. Cum în România nu există clinică oncologică-pediatrică, nu există cel puțin un medic hematolog la nivel de județ, nu există un registru de cancer și nici suficiente clinici de oncologie, cel puțin nu specifice, campania este mai mult decât bine primită. Proiectul urmărește conștientizarea mamelor/ tutorelor de copii cu vârstele cuprinse între 3-18 ani asupra importanței depistării, dar și tratării afecțiunilor de sânge (anemie severa, talasemie, hemofilie), care pot degenera în leucemie.

Realizările asociației nu se opresc aici, deoarece în cabinetul A.P.O.R funcționează Idylla, primul și singurul sistem de diagnostic molecular, care depistează trei forme răspândite de cancer, precum cel colorectal, pulmonar și de piele. Aparatul a fost donat ONG-ului de către Fundația Timken și a costat 60.000 de euro. Un set complet de analize, ale căror rezultate sunt disponibile în două ore, costă între 600 și 1000 de lei, 90% din tarif reprezentând consumabilele. Din păcate, aceste analize nu sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Pacienților le este recoltat sânge, care este introdus într-un cartuș special, iar apoi este supus unui proces automat de analiză, inclusiv extracție ADN. Aparatul, fabricat în Belgia, analizează datele și le raportează, rezultatele fiind interpretate ulterior de un medic oncolog (detalii AICI)

Concluzia o trageți singur. Educația e necesară în România în privința cancerului. Nu e rușinos și nici tragic. Lucrurile acestea există și sunt din ce în ce mai dese. O admir pe Iolanda Gheorghiu, apreciez Asociația, fac o muncă extraordinară și chiar avem nevoie de acest ONG. Femeile au nevoie să conștientizeze importanța unor simple ecografii, iar A.P.O.R asta face, deschide drumuri.

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Sunday Brunch El Camaron Ploiesti

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg
970.jpg