pesta-porcina-porci-porc-veterinar-7-of-7.jpg

”Judeţul Prahova poate rămâne liber de pestă porcină africană (PPA) şi ȋn perioada următoare, premergătoare Sărbătorilor de iarnă, numai dacă sunt respectate condiţiile sanitare veterinare impuse de DSVSA Prahova privind circulaţia suinelor vii şi a cărnii provenită de la sacrificarea acestora”, precizează instituția într-un comunicat remis în această după amiază.

”CIRCULAŢIA PORCILOR VII cumpăraţi pentru sacrificare din gospodăria populaţiei se poate efectua, numai din judeţele ȋn care nu au fost confirmate focare de PPA, dacă sunt ȋnsoţiţi de următoarele documente obligatorii:

         -certificat sanitar veterinar de sănătate pentru animale din specia suine (anexa nr.1 din Ordinul ANSVSA nr.67/2012) şi formular de mişcare eliberate de medicul veterinar de liberă practică din localitatea ȋn care  domiciliază vânzătorul, documente care se eliberează numai dacă suina este identificată prin crotaliere şi ȋnregistrată ȋn Baza Naţională de Date (BND);

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

         -pentru suinele cumpărate din alte judeţe, din gospodăria populaţiei, pe lângă cele două documente menţionate mai sus, este obligatoriu avizul sanitar veterinar interjudeţean, aviz care este solicitat, ȋn scris, de vânzătorul de suine la DSVSA judeţeană pe raza căreia este domiciliat, dar pentru obţinerea acestuia, trebuiesc cunoscute numele, prenumele, adresa  şi codul de exploataţie al cumpărătorului, documente care se eliberează numai dacă suina este identificată prin crotaliere şi ȋnregistrată ȋn Baza Naţională de Date (BND);

Suinele vii depistate ȋn mijloace de transport fără documentele menţionate mai sus, de către echipele de control formate din reprezentanţii IPJ Prahova şi ai Jandarmeriei Prahova,  vor fi  ucise şi incinerate, de către reprezentanţii DSVSA Prahova.

CIRCULAŢIA CĂRNII DE PORC se poate efectua, numai din judeţele ȋn care nu au fost confirmate focare de PPA, dacă este ȋnsoţită de următoarele documente obligatorii:

         -pentru carnea cumpărată pentru consum propriu de la unităţi ȋnregistrate sanitar veterinar (super/hipermarketuri, măcelării, magazine alimentare) cumpărătorul/conducătorul auto trebuie să deţină obligatoriu  bonul de casă eliberat de unitatea vânzătoare;

         -pentru carnea procurată din gospodăria populaţiei (rude, prieteni, etc), pentru consum propriu,  din judeţul Prahova sau localităţi din alte judeţe ȋn care nu a fost confirmată PPA, cumpărătorul/conducătorul auto depistat cu carne de porc  trebuie să completeze o declaraţie pe propria răspundere, a-l cărui model ȋl găseşte pe site-ul DSVSA Prahova, la rubrica “ Comunicate” .

         DSVSA Prahova recomandă locuitorilor din judeţul Prahova să nu cumpere/procure suine vii/carne de porc din judeţele ȋn care au fost confirmate cazuri multiple de PPA, ȋn gospodăria populaţiei, respectiv: Tulcea, Brăila, Ialomiţa, Constanţa, Călăraşi, Galaţi,  Giurgiu, dar şi din judeţele cu un număr mai mic de cazuri de PPA confirmate, respectiv: Buzău, Ilfov, Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Olt şi să efectueze examenul trichineloscopic la porcii sacrificaţi ȋn gospodărie.”, se arată în comunicatul DSVSA Prahova.

Echipele de control formate din reprezentanţii IPJ Prahova şi ai Jandarmeriei Prahova vor efectua controale ȋn trafic pe drumurile naţionale şi judeţene permanent, pe perioada Sărbătorilor de iarnă, şi vor verifica ȋn mod aleatoriu mijloacele de transport/autoturisme proprietate personală privind respectarea măsurilor menţionate mai sus.

Declarația pe propria răspundere necesară la achiziționarea de carne din gospodării poate fi descărcată de AICI.

Ciprian Pap
Jurnalist din 2007. A început în presă scrisă, a făcut TV, dar l-a fascinat online-ul. Din 2008, face parte din echipa Observatorul Prahovean și, din 2009, se ocupă intens de dezvoltare web, el fiind cel responsabil de ”problemele” site-ului dar și de noutățile tehnice și de aspect pe care le vedeți pe Observatorulph.ro.
De același autor

Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.

Eveniment
  • Joi, 13 Decembrie 2018
  • De Andra Ilie

Cutremur în Prahova. Câte grade a avut

Un cutremur cu magnitudinea 2,8 grade s-a produs miercuri în judeţul Prahova, la ora 15:04, la adâncimea de 143 de kilometri. Joi dimineaţă, în judeţul Vrancea, un alt seism s-a produs la o adâncime de...