Se-poate-cumpăra-vechime-în-muncă-pentru-pensie.-Ce-trebuie-sa-faci-si-cat-te-costa-640x336_b6988.jpg

Românii care n-au ajuns încă la vârsta de pensionare pot să-și plătească retroactiv contribuția la pensii pentru cinci ani, dacă au perioade în care n-au fost asigurați în niciun sistem autohton. Astfel, persoanele interesate pot să încheie contracte cu casele teritoriale de pensii până la finele anului 2018. Deși este vorba de o posibilitate temporară, proiectul viitoarei legi a pensiilor o va introduce în 2021 ca opțiune permanent accesibilă.

Plățile retroactive se pot face până la data de 31 decembrie 2018, după ce termenul inițial a fost prelungit de două ori până acum.

Așadar, persoanele interesate pot să plătească retroactiv contribuția la pensii pentru ultimii cinci ani dinainte de încheierea contractului de asigurare socială.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Asta înseamnă că perioadele pentru care se face plata retroactivă sunt luate în considerare, la calcularea pensiei, ca stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.

Plata se face pentru orice perioadă de dinaintea îndeplinirii condițiilor referitoare la vârsta standard de pensionare, în limita celor cinci ani.

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei (la femei, atingerea vârstei se face prin creșteri eșalonate până în ianuarie 2030).

Detalii pe avocatnet.ro

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg