Doi tineri ploieșteni reprezintă România la olimpiada caselor solare, în Dubai

0
EFdeN_echipa.jpg

EFdeN_echipa.jpg

Livia-Ioana Florea și Andrei Buligescu, doi tineri din municipiul Ploiești, fac parte din echipa EFdeN, reprezentanta României la Solar Decathlon, cea mai importantă competiție internațională de case solare ce are loc în această perioadă în Dubai. România concurează alături de alte 14 echipe din 11 ţări şi 4 continente, printre care se numără Olanda, SUA, Australia şi ţări din Orientul Mijlociu. 

Competiţia presupune proiectarea şi construirea unor case solare, inteligente şi prietenoase cu mediul care să se adapteze condiţiilor climatice din Orientul Mijlociu. Ediţia de anul acesta se desfăşoară în perioada 29 octombrie – 29 noiembrie, în Dubai, toate cele 15 case putând fi vizitate de cei interesați până pe 29 noiembrie. 

Absolventă a Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” Ploiești, profilul Matematică – Informatică, Livia are 22 de ani și este studentă a Facultății de Inginerie Electrică din cadrul Politehnica București. Ea vorbeşte cu emoţie despre formarea ei din timpul liceului şi mândria de a reprezenta ţara şi judeţul Prahova.

EFdeN_Livia.jpg

„Ca elev la CNMV, am avut un diriginte foarte drag mie, domnul profesor Hanganu, care m-a format prin voluntariate și ne-a educat să iubim și să respectam Pământul. Sunt extrem de mandră și împlinită că am ajuns aici și pot să reprezint România și județul Prahova la cea mai mare competiție internațională de case solare. În fond, acum am ocazia sa înapoiez puțin din cât am primit de la orașul meu, de la liceul și profesorii care m-au îndrumat, și de la părinții mei, care m-au susținut mereu.

Pe colegii mei mai mici din Ploiești îi sfătuiesc să creadă în ideile lor chiar dacă par irealizabile, căci din curaj apare inovația și performanța și cine știe… poate vor continua ca studenți ce am început noi în proiectul EFdeN.”

Andrei are 21 de ani, a terminat Colegiul Național „Ion Luca Caragiale”, profilul Matematică – Informatică, și acum este student al Facultății de Energetică din cadrul Politehnica București, iar în  echipa EFdeN este membru al departamentelor de Comunicare și Organizare de Șantier.

„EFdeN m-a învățat să lucrez cu oameni diferiți, cu idei și viziuni diferite, din domenii complet necunoscute mie și totuși să ne putem înțelege și să învăț de la fiecare dintre ei. Am plecat pe mai multe direcții decât mi-aș fi putut imagina vreodată împreună cu ceilalți colegi și vom reprezenta România în fața lumii.”, spune Andrei despre experienţa în proiect.

EFdeN_AndreiB.jpg

În doar 14 zile, echipa EFdeN, formată din 33 de studenți de la 4 universități, a asamblat prototipul EFdeN Signature în Dubai, fiind printre primele echipe care au finalizat casa în etapa premergătoare competiţiei.

În perioada 18 – 28 noiembrie, cele 15 echipe finaliste vor concura în probele monitorizate şi jurizate. Probele monitorizate reprezintă 40% din punctajul final al competiţiei şi presupun testarea casei din punct de vedere al eficienţei energetice, condiţiilor de confort şi funcţionalității, în timp ce probele jurizate reprezintă susţinerea şi argumentarea proiectului în faţa unui juriu internaţional format din specialişti din fiecare domeniu. De asemenea, casele pot fi vizitate zilnic, pe situl competiţiei, prin înregistrare pe website-ul competiției. 

Echipa EFdeN a lansat campania Susţine Inovaţia Românească, pentru susținerea membrilor echipei pe durata competiției, în Dubai. Cei dornici să susțină inovația pot afla mai multe detalii despre campanie pe website-ul EFdeN.

Solar Decathlon este cea mai importantă competiție de locuințe sustenabile din lume și a luat naștere în 2002 în Statele Unite ale Americii. În 2012, echipa PRISPA a fost prima echipă din România calificată la Solar Decathlon (ediția Madrid), iar în 2014 echipa EFdeN a participat la ediția Versailles. Casa participantă la ediția din 2014 este acum Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort. Până în prezent, echipa EFdeN a câștigat peste 30 de premii naționale și internaționale, la Solar Decathlon și alte competiții.

EFdeN este singurul ONG din România care dezvoltă locuințe solare cu scop educațional și de cercetare, alături de produse sustenabile și module educaționale atât pentru studenți, specialiști, cât și pentru publicul larg. Proiectul de voluntariat funcționează pe bază de parteneriate strategice și sponsorizări. Membrii echipei sunt studenți ai Universității Tehnice de Construcții București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Universitatea Politehnică București și Universitatea București. Mai multe informaţii despre proiect puteţi găsi pe website-ul www.efden.org şi pe paginile de social media EFdeN, Facebook şi Instagram. .

EFdeN_Santier.jpg

EFdeN_gradina.jpg

EFdeN_Interior_1.JPG

EFdeN_exterior.jpg

EFdeN_Interior_2.jpg

EFdeN_AndreiB_Santier.jpg

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău