fbpx

WhatsApp Image 2018-10-10 at 13.39.25 (1).jpeg

Vlad Levente Viski, activist pentru drepturile persoanelor LGBT, a acordat un interviu reporterului observatorulph.ro în care vorbește deschis despre cum au resimțit membrii comunității gay campania agresivă pro-referendum.

Reporter: Te așteptai ca referendumul pentru familia tradițională să nu treacă?

Vlad Levente Viski: Noi am pornit în această campanie cu mentalitate de învingători, cu obiectivul de a explica cât mai multor români de ce e importantă opțiunea boicotului. Era clar încă de la început că există o serie de factori care ar fi putut duce la victorie, anume o nemulțumire a cetățenilor față de aducerea politicului în slujba din Biserică, o nemulțumire față de PSD și Liviu Dragnea, un segment de oameni neinteresați de temă, care s-au prins de faptul că e o perdea de fum, un grup din ce în ce mai mare al susținătorilor comunității LGBT. Așadar, pe scurt, da, am crezut în victorie.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Care a fost reacția membrilor comunității gay din România la acest boicot?

Au fost discuții multe pe opțiunea boicot. Au fost argumente de tot felul, noi am organizat și întâlniri cu sute de oameni din comunitate, am cântărit toate opțiunile și am mers pe varianta boicot. Am boicotat nu dintr-un calcul matematic, ci din principiu, anume că drepturile omului nu pot face subiectul unei consultări populare. A trebuit să discutăm mereu cu oameni din comunitate, să explicăm clar de ce am mers pe această opțiune.

Având în vedere mesajele violente propagate mai ales în online, în timpul campaniei pro-referendum, te-ai simțit amenințat?

Au existat multe presiuni, mesaje, amenințări, și față de mine, și față de colegii mei, și vedem că au existat mesaje agresive și de la cel mai înalt nivel din Biserică. De exemplu, mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, ne-a acuzat că vom fura copiii românilor. Am primit la noi, la MozaiQ, multe mesaje și cazuri de la persoane care s-au confruntat cu violență, și verbală și fizică, în această campanie murdară.

Ce mesaj le transmiți celor care au votat DA la referendum? Dar celor care nu s-au prezentat la urne?

Cred că mesajul ar trebui să fie de unitate, pentru că în definitiv trebuie să trăim în continuare în această societate, cu bune și cu rele, cu probleme și bucurii. Tot ce vrem este să contribuim la binele general al societății.

Crezi că mesaje precum ”apără copiii României de homosexuali” se vor mai auzi curând în spațiul public?

Cred că ce s-a zis va lăsa urme adânci, însă victoria de la referendum a mai stopat din valul conservator. Cred că românii au arătat totuși că nu cred aceste minciuni și intoxicări.

Cum a primit comunitatea LGBT din România vestea că referendumul nu a trecut?

Evident ne-am bucurat enorm. La București am sărbătorit în Q Club, clubul gay, la fel s-a întâmplat și la Cluj, în clubul Delirio. Lumea a răsuflat oarecum ușurată, dar rămânem mobilizați pentru parteneriat civil.

Cine este Vlad Levente Viski:

”Activist pentru drepturile gay. Blogger. Prozator cu jumătate de normă. Am lucrat în marketing cultural în Los Angeles şi am fost stagiar în ambasada României din Washington, DC, supervizând referendumul privind suspendarea preşedintelui din 2012. Sunt unul din zecile de mii de copii care şi-au văzut părinţii plecând în Vest din motive economice. Sunt un om de stânga”.

Reamintim că acesta a publicat un articol pe platforma adevarul.ro, intitulat „Violența Coaliției pentru Familie”, în care pretinde că unul din organizatorii unui eveniment pro-homosexualitate ar fi fost amenințat cu moartea prin telefon de către un susținător al Coaliției pentru Familie.

foto copy right Vlad Levente Viski

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg
salina_urbana_BUNA_desk_9833f.jpg
970.jpg