1-real-fake-in-cutie-696x373.png

Din nou despre vechea poveste a chilipirului din colţul străzii. De această dată vorbim despre smartphone-uri de ultimă generaţie, cu preţuri cuprinse între 2000 şi 3500 de lei. Cum te alegi cu un coteţ de telefon de maxim 10 euro?

 

"Replicile" celebrelor Iphone sau Samsung apar imediat după lansarea originalului. Sunt aparate relativ slabe din punct de vedere calitativ, evident fabricate în China. Chiar dacă interfaţa pare IOS, în realitate sunt sisteme de operare Android de generaţie mai veche. Evident că şi procesoarele şi camerele foto nu sunt nici pe departe comparabile cu originalul.

Cei care îşi cumpără în mod asumat o replică, ştiu la ce să se aştepte. Problema apare la cei naivi, care la colţul străzii sau printre rafturile magazinelor, sunt abordaţi cu "super-oferta". Cum se dă practic ţeapa? Am trăit astfel de experienţe prin centrul Ploieştiului. Prima oară am fost abordat aşteptând într-o parcare, cu elegantul "Ia spune bosulică, îţi dau un Iphone 7 la 1000? Pomană frate, că am băgat la păcănele şi mă omoară aia acasă că am #¤"&/ banu'!" Oarecum amuzat, îl las să îşi facă numărul. Scoate din mânecă un "Iphone 7... impecabil". Începe să umble prin meniu ca să mă convingă că este original. Chiar era. Ştiind ceea ce urmează, nu m-am arătat interesat, aşa că oferta a scăzut rapid până la 500 de lei. Evident, cei mai naivi, crezând că l-au prins de Dumnezeu de un picior, se scotocesc prin buzunare. Cât timp victima îşi numără banii, cu dexteritatea specifică escrocilor, vânzătorul schimbă rapid originalul cu o replică. Apoi ia banii, lasă telefonul şi dispare. Până ca naivul să introducă propriul sim şi să repornească râşniţa, escrocul s-a făcut nevăzut.

Naivitatea se plăteşte... şi nu este tocmai ieftină.

 

Video - diferenţe original vs.replica: