Halele_Centrale_Ploiesti.JPG

După ce observatorulph.ro a publicat ieri articolul „Am cumpărat fructe de la Hale și am aflat cum se dau țepele”, Asociația  pentur Protecția Comercianților (APCOM) a transmis redacției următorul punct de vedere:

 

”Inainte de toate regretam incidentul si ca unii care cunoastem bine activitatea din zona, spunem din nou ca da, astfel de practici exista si trebuiesc stopate imediat. Ceea ce este trist e faptul ca, chiar daca nu sunt regula, creeaza o imagine care ii afecteaza pe toti.

Avem in pietele Ploiestiului si comercianti seriosi care incearca sa aprovizioneze cu produse romanesti, cat mai sanatoase si daca se poate de calitate superioara. Avem producatori care isi desfac produsele pentru care trudesc si trebuiesc ajutati sa fie cumparate de cosumatori ca sa nu dispara de tot.

 

Si avem o categorie certata cu legea si cu bunele uzante comerciale, care vand produse stricate la propriu sau partial afectate. Nu este un accident, acesta categorie de comercianti vaneaza de la importatori astfel de loturi de marfa pe care le achizitioneaza la preturi modice.

Evident le vand sub pretul la care s-ar putea vinde un produs similar de calitate. Si aici incepe lantul slabiciunilor: consumatorii, sensibili la preturile mici cumpara o marfa ce nu ar trebui sa fie prezenta pe piata. Comerciantii ce au marfa de calitate dar mai scumpa, nu reusesc sa o mai vanda, nu reusesc sa-si mai achite tonetele, multi au renuntat iar numarul celor certati cu bunul simt dau imaginea zonei.

Sigur ca pe termen lung pierd, pentru ca isi vor pierde clientii, dar cine este reponsabil de aceasta situatie? O spunem fara ezitare: administratia Hale si Piete SA. Cand ai in contractele de inchiriere clauze clare, care spun ca vanzarea cu lipsa la cantar sau vanzarea de produse neconforme duce la rezilierea contractelor. Cand ai o armata de inspectori ce nu mai au loc in birouri, dar nu sunt prezenti sa constate, sa avertizeze si sa ia masuri, esti vinovat. Dar vina principala o are culmea clasa politica.

Ceea ce ar fi trebuit sa fie binele, esenta democratiei prin diversitatea doctrinelor, a devenit cangrena societatii romanesti. La nivelul acestui exemplu, clasa politica e vinovata pentru ca numeste politic o conducere, ce are mainile legate in luarea unor masuri disciplinare, pentru ca aceasta categorie de comercianti este foarte usor folosita la vot tocmai datorita neregulilor care le fac. Votezi cu mine si ramai in piata. Cand dupa fiecare alegeri se ingroasa numarul angajatilor ce nu au nici un rol decat sa lucreze pentru partidul ce l-a pus acolo, se formeaza un cerc vicios, ce tolereaza nereguli in schimbul votului iluzoriu.

Pentru ca dorim ca cei ce produc in Romania sa continue sa existe, pentru ca dorim ca cei ce comercializeaza produse de calitate si sanatoase sa nu falimenteze intr-o concurenta neloiala, cerem inspectorilor Hale si Piete: iesiti din birouri si faceti-va treaba. Cerem institutiilor responsabile: faceti controale responsabil si aplicat. Pentru ca de cele mai multe ori tocmai cei certati cu legea stiu si nu sunt prezenti la momentul controlului, iar tot ce seriosi sunt controlati. Haideti sa dam o sansa si sa ajutam acest tip de comert sa nu moara, pentru ca da, avem supermarket-uri dar nu vrem sa ne imaginam cum ar fi daca am ramane doar la mana lor. In Legatura cu Halele Centrale, nu excludem exceptii nefericite, dar avem acolo una dintre cele mai mari pescarii din tara, deci si o diversitate de optiuni.

Avem foarte multe macelarii, unele cu abatoare proprii ceea ce face posibila aprovizionarea cu carne proaspata si nu congelata si refrigerata. Avem magazine cu produse naturale, bio sau conventionale, intr-o mare diversitate si la preturi decente. Sunt cu siguranta si lucruri pozitive si si acestea sunt normalitatea. Continuam sa speram ca doar normalitatea va avea viitor.
Romeo Nan, președinte APCOM”