returnat c

Presate de regulile europene, magazinele din România, mai ales cele online, acceptă mult mai uşor returnarea produselor cumpărate. Chiar şi electronicele scumpe achiziţionate cu o reducere generoasă pot fi trimise înapoi în magazin. Însă această facilitate nu ajută nici magazinele... nici mediul înconjurător. Ca să ajungă din magazin la cumpărători produsele comandate online sunt transportate de maşinile firmelor de curierat. În cazul unui retur, acest drum generator de noxe este făcut de două ori. Iar produsele care au fost scoase din cutie nu prea mai pot fi vândute. Aşa că magazinele le trec la pierderi şi le transformă în deşeuri.

 

De Black Friday, singurele informaţii pe care le oferă magazinele din România sunt cele despre numărul şi valoarea comenzilor. Evită să dea detalii despre numărul produselor returnate. E de înţeles. În vinerea neagră a cumpărăturilor, comercianţii încearcă să îşi sporească veniturile şi să îşi îmbunătăţească imaginea. Iar returul produselor este costisitor. Atât pentru magazine cât şi pentru mediu.

În Statele Unite, cumpărătorii au returnat în perioada sărbătorilor de iarnă de anul trecut produse de 20 de miliarde de dolari, arată datele companiei de logistică Optoro citate de Mashable. Trimiterea produselor înapoi în magazin creşte emisiile de noxe într-o perioadă în care poluarea oricum este crescută de drumurile repetate pe care le fac atât consumatorii cât şi curierii. Deşi firmele de curierat încearcă să îşi diminueze cosumul de carburanţi, maşinile folosite au în majoritatea cazurilor motoare diesel.

 

Citește continuarea pe digi24.ro