e coli probe analize controale ansvsa

ANSVSA a dat astăzi publicității rezultatele controalelor tematice efectuate la produse din carne și lapte, iar la 10 probe prelevate a fost depistată prezența Escherichia Coli verotoxigenă.

 

Probele au fost recoltate din abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri și dozatoare de lapte. Echipele de inspectori sanitari veterinari și pentru siguranţa alimentelor au prelevat probe, conform planificării, din judeţele: Timiș, Călărași, Cluj, Botoșani, Gorj, Iaşi, Suceava, Vâlcea, Maramureș, Mureș, Vrancea, Giurgiu, Ialomița, Teleorman, Ilfov, Satu Mare, Sibiu, Prahova, Bucureşti, Neamț, Bistrița Năsăud, Buzău. 

Potrivit directorului DSV Prahova, Mihai Terecoasă, la Prahova se așteaptă rezultatele analizelor la opt probe recoltate din carne de oaie și la carne de vită, precum și la șase probe de lapte neprelucrat termic.

 

Citește și: E-coli în probe de alimente recoltate în opt județe, inclusiv din Prahova

Potrivit ANSVSA a fost depistată prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă la 10 probe prelevate din:

•probă recoltată din produsul carne tocată vită, supermarket, judeţ Gorj;

•3 probe rezultate de pe suprafaţa carcasei de ovine (test de sanitaţie), abator, judeţ Vâlcea.

•3 probe rezultate de pe suprafaţa carcasei de ovine (test de sanitaţie), abator, judeţ Sibiu.

•3 probe rezultate de pe suprafaţa carcasei de ovine (test de sanitaţie), abator, judeţ Timiș.

Potrivit ANSVSA, un număr de opt probe prelevate se află încă în lucru.

Ca urmare, Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, au efectuat controale oficiale la unităţile în care s-a depistat şi comercializat produsele incriminate şi au dispus măsurile prevăzute în Planul Naţional de Control.

Potrivit raportului Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, „în perioada 16.05.2016-14.10.2016 au fost efectuate 1079 de probe, din care buletinele de analiză au confirmat prezenţa Escherichiei Coli verotoxigenă într-un număr de 55 de probe”, se arată în comunicatul ANSVSA.