Frigider1

Datele de expirare ale produselor alimentare sunt, de cele mai multe ori, inselatoare. Aceasta este si parerea conducerii organizatiei non-profit The Natural Resources Defense Council (NRDC) din New York, care afirma ca nu ar trebui sa ne orientam dupa data inscriptionata pe pachet pentru a decide daca un produs este sau nu bun pentru a fi consumat, scrie iflscience.com. Iata alte metode pentru a stabili termenul de valabilitate al celor mai consumate produse de pe piata:

 

Aliment: Paine

Semn pentru identificarea datei de expirare: Umiditatea

Daca gasim mucegai pe o felie de paine, nu este in regula sa consumam nici restul, chiar daca mucegaiul nu este prezent in mod vizibil de-a lungul intregii bucati. In schimb, daca painea a devenit tare si uscata, dar fara urme de mucegai, intreaga bucata este buna pentru a putea fi folosita in siguranta, ca pesmet sau pe post de crutoare, intrucat mucegaiul are nevoie de umiditate pentru a se dezvolta.

 

Aliment: Oua

Semn pentru identificarea datei de expirare: Greutatea

Un ou stricat pluteste in apa rece, iar un ou bun se scufunda. Cojile de oua, desi au un aspect neted, acestea sunt poroase, iar termenul de valabilitate poate fi stabiliti in functie de sacul de aer care se formeaza in interior, in jurul cochiliei. Cu cat este mai vechi un ou, cu atat are mai mult aer. Ouale proaspete, neavand timp sa absoarba aer, se vor scufunda pe fundul unui bol plin cu apa.

 

Aliment: Fructe proaspete

Semn pentru identificarea datei de expirare: Textura

Daca fructele cumparate proaspat au devenit moi sau au prins un aspect granulat, cel mai probabil nu ar trebui sa le mai consumam. Alte semne de avertizare pentru data expirarii in acest caz ar fi schimbarea culorii, miros neplacut si semne de decojire.

 

Aliment: Carne cruda

Semn pentru identificarea datei de expirare: Textura

Daca o bucata de carne cruda si-a schimbat culoarea, nu inseamna ca nu mai este buna pentru a fi gatita si consumata, in schimb, daca apare un miros neplacut si devine lipicioasa, este clar ca si-a depasit termenul de garantie.

Citește mai multe pe hotnews.ro