costinesti

Avem alerta pe litoral in plin sezon. Dupa ce au luat probe de apa, biologii Directiei de Sanatate Publica din Constanta ne anunta ca nivelul de infestare cu bacteria E.coli in zona Costinesti este aproape de cea maxima admisa.

 

Analizele scot la iveala un adevar revoltator. Multi turisti transforma marea in toaleta publica. La polul opus, cea mai curata apa este in zona de nord a statiunii Mamaia. Biologii romani fac lunar analiza apei pe tot litoralul pentru ca datele se pot schimba in functie de curenti, temperatura dar, mai ales, de numarul de turisti.

De aceasta data, medicii au verificat zona dintre Navodari si Costinesti. Au fost luate probe pentru depistarea bacteriei E.coli, dar si pentru stabilirea nivelului de enterococi, bacterii prezente in intestinul oamenilor si animalelor.

 

Ambele cauzeaza infectii serioase ale tractului urinar si digestiv, meningite si chiar septicemie.

Medicii de la Directia de Sanatate Publica din Constanta au stabilit ca cea mai grava situatie este la Costinesti. Analizele au aratat ca infestarea cu bacteria Ecoli in apa de mare este la cota de 97 pe o scara maxima admisa de 100 de unitati. Cu alte cuvinte, turistii de aici obisnuiesc sa nu foloseasca toaletele, ci prefera Marea Neagra.

In Costinesti fac zilnic plaja si baie zeci de mii de oameni. Toaletele publice sunt, intr-adevar, putine pentru numarul prea mare de turisti aflati in vacanta. In general acestia trebuie sa achite o taxa de 2 lei, suma pe care multi prefera sa o dea pentru un pahar cu bere sau pentru o farfurie de hamsii.

Angajata salubrizare: "Ce mizerie este! Sunt o gramada care isi fac nevoile in mare!”

Printre turisti, parerile sunt, insa, impartite.

Turista: "E rusinos, ar trebui sa se educe mai mult. Pai ce, suntem animale sau oameni?"

Turist: "Or fi unu, doi, dar nu cred ca toata lumea isi face nevoile in mare."

Bacteria E.coli se dezvolta in locuri extrem de aglomerate. Teoretic, singura modalitate de a va proteja este sa nu inghititi apa de mare dar, odata intrat in apa, e greu sa va feriti. Daca acest lucru s-a intamplat cereti ajutorul unui medic care va poate prescrie un tratament de scurta durata.

Potrivit reprezentantilor DSP nu exista restrictii de imbaiere. In procente moderate, bacteria E.coli este distrusa in mod natural de dinamica sistemului marin.

Citește aerticolul integral pe http://vacantalamare.stirileprotv.ro/