Cât de toxice sunt mezelurile marcă proprie din supermarketuri

0

mezeluri supermarket

Chiar daca au fost obligati de legi să treacă pe etichete toate componentele rețetei, producătorii din România se feresc să dezvăluie cantitățile adevărate de carne dintr-un produs. Dintr-o listă de aproximativ 15-20 de ingrediente, doar unul singur este carne. Restul sunt fosfați, nitriți, nitrați, arome sintetice și coloranți, mutlă sare și multă apă, se arată într-un comunicat emis de infocons.ro.

Mezeluri conțin aditivi foarte periculosi, cum ar fi: nitrați de sodiu și potasiu (de la E249 la E252), fosfați (de la E339 la E334) și polifosfați (de la E450 la E452) de potasiu, sodiu, calciu și magneziu. În prezența proteinelor, nitriții se transformă într-o substanță care favorizează apariția cancerului de stomac. În doze foarte mari, nitriții dau o toxicitate acută care împiedică sângele să mai transporte oxigen.

Un aditiv pe care producătorii îl folosesc ilegal și destul de frecvent în mezeluri, fără să fie sancționați, este amidonul modificat. Conform Ordinului nr. 975, amidonul nu este admis în produsele din carne. Totuși, mezelurile au amidon, pentru că acest aditiv reține multă apă și mărește cantitatea de mezel, înlocuind în fapt carnea.

În cadrul testului comparativ realizat în luna aprilie 2016 au fost analizate 24 de produse din carne tip mezel, atat din punct de vedere al informatiilor ce se regasesc pe eticheta acestora, cât și prin testarea în cadrul unui Laborator de Stat. Produsele Marca proprie apartin:

  • Auchan Romania SA;
  • Carrefour Romania SA;
  • Kaufland Romania SCS;
  • Mega Image SRL;
  • Romania Hypermarchet SA;
  • Selgros Romania.

Vezi rezultatele analizei pe INFOCONS.RO și lista produselor testate

 

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău