mezel

Piața românească de alimente este plină de gustări ce îți pot pune serios în pericol sănătatea dacă sunt consumate în mod constant.

 

UPDATE Drept la replică al distribuitorului de CRENVURST Wudy

Un astfel de aliment este comercializat de hipermarketul Carrefour dar și de altele la fel de importante. Este vorba de un tip de crenvurști cu ketchup Wudy ce se găsesc de cele mai multe ori în pachete de 150 de grame.

Compania asiatică AIA a adus pe piața din România diverse sortimete de mezeluri printre care și acest tip de crenvruști. În ciuda prețului destul de scăzut,consumarea acestui tip de mezel nu este tocmai indicat. Pe eticheta produsului  apar nu mai puțin de zece tipuri de E-uri dintre care doar trei dintre ei apar drept inofensivi. Despre șase tipuri de E-uri specialiștii consideră că prezintă un risc mediu, aceștia fiind E 1422 (Adipat de diamidon acetilat) E 450 (Difosfati),  E 452 (Polifosfati)E 415 (Guma Xantan) E 410 (Guma carruba, Locust Beengum),E 250 (Nitrit de sodiu). Aditivul cu maxim de risc este E 621 (Glutamat monosodic) , cunoscut și sub numele de extract de drojdie.

 

În cazul acestuia din urmă părerile în legătură cu siguranța aditivului sunt împărțite.

- FDA și UE  îl consideră sigur și acceptă studiile care arată că acesta poate produce unui mic număr de oameni, 1-2% din cei ce îl consumă, efecte trecătoare. FDA și UE resping  afirmațiile referitoare la potentialul cancerigen al acestuia.

- alte organizații afirmă că glutamatul de sodiu este cancerigen, dă dependență, produce obezitate și afectează anumite funcții ale creierului la șoareci. Cele mai întalnite efecte ale glutamatului de sodiu sunt durerile de cap, amorțirea membrelor, înroșirea feței, constricțiile musculare, agravarea astmului și oboseala.

 

E 621 se găsește în: sos de soia, cârnați, salam, parizer, condimente, supe instant, brânzeturi, legume în conservă, bulion, aromă naturală de pui, sosuri și în multe alte alimente procesate.

Concluzia este că deși încă nu sunt dovezi clare în cazul efectelor pe termen lung ale glutamatului de sodiu, ar fi bine, atunci cand este posibil, să evităm consumul acestuia.

Consultă lista de E-uri: http://www.topsanatate.ro/euri.php?action=cauta&e=E123

 

 20160325 123400