apa plata periculoasa

Cinci sortimente de apă plată, care ar fi periculoasă pentru consum, au fost descoperite de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, în magazine din București. Rezultatele unor analize au arătat depășiri, de până la 200 de ori, a cantității de germeni în apa ambalată. Două lanțuri de hipermaketuri au anunțat că au retras de la vânzare apa cu probleme.

 

Analizele de laborator au scos la iveală probleme la apa îmbuteliată în recipiente de 2 litri sub mărcile Winny, Aro și Izvorul Zânelor și la cea în bidoane de 6 litri Calipso și de 5 litri Aqua Quinn.

În urma controalelor, inspectorii ANPC au retras de la vânzare 250 de litri de apă îmbuteliată și au dat amenzi în valoare de 50.000 de lei agenților comerciali care se ocupă de îmbuteliere.

„Au fost prelevate 17 eșantioane de apă de masă și izvor aflate în rețeaua de comercializare din supermarketurile din București. Cinci din aceste probe au ieșit neconforme la parametrul microbiologic numărul total de germeni. Au fost analizate la un laborator acreditat și la acest parametru au rezultat valori cu până la 200% peste limita admisă sau mai bine zis de 200 de ori peste limita totală admisă”, a declarat Paul Anghel, director general ANPC, pentru Digi24.

 

Reprezentanții companiei Metro, căreia îi aparțin mărcile ARO și Calipso, au răspuns Digi24 că, pentru mai multă siguranță, produsele vizate au fost retrase de la vânzare.

„Am decis (...) să efectuăm, în mod suplimentar, încă o analiză proprie de calitate a contra-probei prelevate de către autorități și, totodată, am solicitat deja și furnizorilor respectivi să realizeze în paralele o analiză suplimentară. Până la primirea rezultatelor (...) produsele mai sus-menționate rămân retrase de la comercializare”, se spune în comunicatul companiei.

O reacție a venit și de la lanțul de hipermarketuri Cora.

 

„Cora România a retras de la comercializare, preventiv, pentru siguranța consumatorilor, lotul de apă plată Winny, imediat ce am aflat că ar putea exista o problemă. De asemenea, am prelevat și noi probe din lotul respectiv, dar și din mai multe loturi, pe care le-am trimis spre verificare la un alt laborator acreditat”, afirmă reprezentanții companiei.

Inspectorii ANPC vor continua controalele și în perioada următoare.

Apă plată cu nereguli - Limita prevăzută: 100

 

Winny, apă de izvor plată (PET 2 L) - valoare obținută: 1.000

Aro, apă de masă necarbogazoasa (PET 2 L) - valoare obținută: 20.000

Calipso, apă de izvor (PET 6 L) - valoare obținută: 14.700

Izvorul Zânelor, apă de izvor plată (PET 2 L) - valoare obținută: 2.820

Aqua Queen, apă de izvor (PET 5 L) - valoare obținută: 2.000

Sursa: digi24.ro