În condiţiile în care inflaţia este negativă, adică preţurile de consum scad, în teorie, şi, de asemenea, scade şi preţul carburanţilor, produsele alimentare de la raft s-au îngrăşat şi cu două cifre faţă de iunie 2015, când TVA la alimente scădea de la 24% la 9%. 

 

Pe carrefour-online, site monitorizat de ECONOMICA.NET din aprilie 2015 în vederea observării evoluţiei preţurilor, înainte şi după scăderea TVA de la 24% la 9% pentru alimente, unele produse de bază s-au scumpit cu peste 30% din iunie 2015 până acum.

Iată exemple. Ceafa de porc are un preţ cu 27% mai mare decât în iunie, la doar 6% sub preţul afişat în aprilie 2015. Însă la zahăr, ulei şi orez, preţurile de astăzi sunt chiar mai mari decât în aprilie 2015, când abia se afla că guvernul vrea să scadă TVA la 9%. La zahăr preţul e cu 34% mai mare decât în iunie. La lapte e cu 15% mai mare.

 

Răspunsul Carrefour despre aceste variaţii de preţuri a fost "Uneori avem promoţii cu discount de 2 cifre, iar când promoţia se încheie, evident preţul revine la normal".
Citește articolul integral pe economica.net.

Observatorulph.ro a dezvăluit recent că multe dintre magazine nu au redus TVA-ul de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie, preferând ca diferenâa să o transforme în profit.
Un astfeld e exemplu îl constituite Decathlon