După ce mai multe publicații au indicat prezența aditivului alimentar caragenan în produsele lactate comercializate de Lidl, observatorulph.ro a solicitat un punct de vedere lanțului de magazine.

 

Potrivit bzi.ro, "caragenan" este un aditiv alimentar cu rol de ingrosare, gelifiant, emulgator si umectant regasit in multe produse lactate prezente in LIDL, cum ar fi "Frisca Lichida", "Branza de vaci cremoasa", "Whipped Cream", "bautura ecologica de soia cu gust de cacao, UHT" s.a. "Caragenanul este utilizat ca agent de ingrosare. Este extras din alge marine rosii, iar la animalele de laborator produce efect imunosupresor (scade imunitatea), produce iritatii, colita, se poate ajunge chiar la cancer de colon. Totul depinde de doza ingerata, de timpul de administrare. Sunt cazuri in care s-a constatat chiar perforarea intestinului. Efectele negative sunt impotriva tubului digestiv si poate produce cancer de colon. Este foarte frecvent introdus in produse din lapte, smantana, iaurt, unele bauturi, produse de cofetarie si in altele", a declarat Elena Isan, sef laborator la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, pentru sursa citată. Și medicul parlamentar Tudor Ciuhodaru recomandă evitarea consumării lactatelor care conțin acest aditiv alimentar:"Orice aditiv de acest gen poate provoca diferite afectiuni. Din pacate, pe piata romaneasca exista foarte multe produse care au in compozitie caragenan, cunoscut sub denumirea de E407. Consumul acestor produse poate provoca tulburari de tranzit, digestive, diaree sau toxicitate. In acest moment nu exista nicio directiva care sa interzica aceste substante, de aceea recomand iesenilor sa le evite pe cat posibil".

La solicitarea observatorulph.ro, Lidl România aduce următoarele precizări:

Toate produsele alimentare comercializate de Lidl respectă condițiile de utilizare prevăzute de legislația națională și a Uniunii Europene în vigoare, după cum vom demonstra mai jos.

 

Este de notorietate faptul că acest aditiv, caragenanul, este utilizat pe scară largă în industria alimentară fiind general autorizat pentru utilizare în produsele alimentare, în conformitate cu specificațiile legale, fiind folosit în multe dintre produsele alimentare existente la comercializare.

Dorim să facem următoarele precizări în vederea comunicării către public a unor informații corecte, precum și în vederea evitării dezinformării acestuia:

  1. Caragenanul (E407) este un aditiv alimentar aprobat autorizat pentru utilizarea în alimente, conform legislației naționale (Ordinul nr. 295 din 12 iulie 2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman - „Ordinul 295/2002”) și a Uniunii Europene (Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari - „Regulamentul CE 1333/2008”).
  2. Autorizarea utilizării în alimente a aditivilor alimentari, inclusiv a caragenanului, se face, conform Regulamentul CE 1333/2008, numai în condițiile asigurării unui înalt nivel de protecție a sănătății populației.
  3. Conform articolelor 4 și 6 alin. (1) din Regulamentul CE 1333/2008, un aditiv alimentar poate fi inclus în lista aditivilor aprobați/ autorizați dacă nu pune nicio problemă de siguranță pentru sănătatea consumatorului la dozele propuse, conform dovezilor științifice disponibile.
  4. Așa cum menționam mai sus, este de notorietate faptul că acest aditiv, caragenanul, este utilizat pe scară largă în industria alimentară, fiind general autorizat pentru utilizare în produsele alimentare, în conformitate cu specificațiile legale.

Totodată, vă aducem la cunoștință faptul că, în conformitate cu Ordinul 295/2002, Ministerul Sănătății este autoritatea care, la nivel național, poate retrage sau suspenda temporar utilizarea aditivilor în cazul în care apar informații noi sau reevaluări ale informațiilor existente pe baza cărora se constată că utilizarea aditivilor în alimente periclitează sănătatea publică, deși se încadrează în prevederile legale la nivel național. Or, dovadă a caracterului sigur a utilizării caragenanului în produsele alimentare, Ministerul Sănătății nu a luat o astfel de măsură.