”Furnizorii de gaze fac o golănie cu preţurile din ofertele trimise acum clienţilor. Asta nu va rămâne așa!” – Afirmațiile îi aparțin ministrului Economiei

0

 

În esență, aceștia fac oferte beneficiarilor, prin care îi asigură că prețul actual va fi menținut, ceea ce aparent ar fi bine, pentru că beneficiarii sunt speriați de faptul că liberalizarea înseamnă scumpiri. Doar că, în realitate, prețul se va micșora. Profitând de neștiința oamenilor, furnizorii îl țin astfel sus în mod artificial.

Ministrul Economiei Virgil Popescu: „Ceea ce fac furnizorii în momentul de faţă, să trimită oferte (pentru perioada de după 1 iulie 2020, când se liberalizează piaţa gazelor naturale, n.r.), ‘semnaţi cu noi’, că vă ţinem preţul constant, eventual vi-l mai scădem cu un 1-2-3 lei, iar mi se pare o golănie, pentru că nu poţi să vii în acest program de Gas Programme Release în care tu (furnizorii de gaze, n.r.) cumperi gazul la 25 (de lei/MWh, n.r.), nu îl cumperi la 28, la 30 de lei, deci cu mult sub preţul cu care îl cumpărai, şi tu menţii preţul către clientul casnic sau către clientul industrial care îţi este captiv la acelaşi preţ.

Ori acest lucru nu se poate întâmpla, acest lucru nu va rămâne aşa, o să am o întâlnire cu furnizorii să le explic că reducerea sau cel puţin parte din reducerea preţului la achiziţie să se regăsească în preţul consumatorului”, a afirmat Virgil Popescu, la B1 TV.

„Nu-i vom lăsa ca profitul pe care l-ar putea obţine din diminuarea preţului la gaze, tot pe seama producătorilor, pentru că tot producătorii vor fi cei fraieriţi, de data asta preţul este jos şi n-ai ce să-i faci… Ne vom asigura că acea diferenţă se va regăsi în jos în factură.

Avem instrumente pe Legea Concurenţei. Noi am discutat deja cu Consiliul Concurenţei, el urmăreşte foarte bine comportamentul în piaţă al jucătorilor furnizori de gaze, şi vom lua măsuri: vom interveni în Guvern, prin ordonanţă de urgenţă, şi le vom limita adaosurile, dacă vor distorsiona piaţa şi nu vor înţelege că nu poţi să exploatezi acest moment pe seama producătorilor şi a consumatorilor. 

Nu vreau speculaţii pe piaţă şi mă voi uita ca să nu existe speculaţii pe piaţă. Vă spun foarte ferm că vom interveni dacă vom vedea comportament (neconcurenţial al furnizorilor, n.r.)”, a adăugat Virgil Popescu.

sursa declarații B1Tv

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău