Lista localităților din Prahova unde apa este contaminată cu bacterii și metale grele. Populația nu a fost informată

Potrivit legislației în vigoare, DSP are obligația a de a verifica periodic calitatea apei furnizate populației. În multe localități din Prahova, anul trecut s-au constatat depășiri la indicatorii de potabilitate stabiliți prin lege, însă populația nu a fost informată.

Potrivit unei investigații recorder.ro, în zeci de comune din Prahova s-au înregistrat depășiri la nitriți, amoniu, bacterii coliforme, enterococi și metale grele, potrivit analizelor de laborator efectuate de inspectorii DSP.

Chiar dacă aceste depășiri nu înseamnă că apa este otrăvitoare, iar locuitorii pot muri subit dacă o consumă, totuși aceasta poate pune în pericol sănătatea lor. Din păcate, autoritățile nu au informat populația asupra riscurilor la care se expun consumând apă de la robinet.

Iată câteva exemple de localități unde calitatea apei nu corespunde standardelor UE:

La Secăria și Ștefești, conform analizelor efectuate de DSP în 2019, s-au înregistrat depășiri la indicatorii: număr colonii la 22 ° C, număr colonii la 37° C, bacterii coliforme, E.coli, enterococi, Clostridium perfringens.

La Baba Ana s-au înregistrat depășiri la indicatorii: arsen, fier.

La Bucov  s-au înregistrat depășiri la indicatorii: număr colonii la 22 ° C, număr colonii la 37° C, bacterii coliforme, enterococi, cupru, mangan, fier, cloruri.

La Berceni s-au înregistrat depășiri la indicatorii: număr colonii la 22 ° C, număr colonii la 37° C, amoniu, mangan, fier, cloruri.

La Ariceștii Rahtivani s-au înregistrat depășiri la indicatorii: număr colonii la 22 ° C, număr colonii la 37° C, bacterii coliforme, E.coli, nitrați.

La Plopu s-au înregistrat depășiri la indicatorii: turbiditate, amoniu, arsen, mangan, fier.

Sunt și localități în Prahova unde calitatea apei furnizată populației îndeplinește standardele  europene. Printre acestea se numără Blejoi, Valea Călugărască, Florești, Bănești, ș.a.

Harta interactivă poate fi consultată AICI

Potrivit recorder.ro, harta este împărțită în patru culori:

Roșu – localitățile în care analizele DSP au înregistrat depășiri la indicatorii de potabilitate stabiliți prin lege.

Albastru – localitățile în care analizele DSP nu au înregistrat depășiri la indicatorii de potabilitate stabiliți prin lege.

Alb – localitățile în care, potrivit răspunsurilor primite de la direcțiile de sănătate publică, nu au existat rețele de apă autorizate și monitorizate în 2019. De asemenea, există o probabilitate (destul de redusă) să apară cu alb și unele comune racordate la zone de aprovizionare mari pe care, din cauza volumului mare de informații procesate, nu am reușit să le identificăm.

Negru – localitățile mai mari de 5.000 de locuitori pentru care nu avem date, întrucât am solicitat rezultatele analizelor numai din zonele de aprovizionare mici. Tot cu negru apar și câteva zeci de localități rurale, dar care sunt racordate la rețelele de apă ale unor orașe.

Ca să găsești o localitate pe hartă, îți recomandăm să selectezi mai întâi județul în care se află. Se va deschide harta județului respectiv, în care există o opțiune de căutare după numele localității. Făcând click pe localitate, se vor afișa informațiile.

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău