Directorul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor liniștește populația: ”Nu există risc real de infecție prin alimente și ambalaje!”

1

Directorul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Paul Anghel, a postat pe Facebook un material informativ din care reiese că nu există un risc real de contaminare cu coronavirus prin alimente sau ambalaje.

Masuri de preventie in unitatile de vanzare cu amanuntul a produselor alimentare

1. Nu exista risc real de infectie prin alimente
Din comunicarile transmise de catre Organizatia Mondiala a Sanatații (OMS) si Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) rezulta ca nu exista nici un raport sau alte evidente de transmitere a bolii COVID -19 prin consumul de alimente.
Coronavirusurile nu se pot multiplica in alimente, ele au nevoie de un animal sau de o gazda umana pentru a se multiplica.
Nu exista informatii privind prezenta in aliment a virusului, supravietuirea acestuia in aliment si riscul de infectare a oamenilor.

2. Nu exista risc real de contaminare din ambalajele alimentare
Desi studiile recente arata ca virusul SARS-CoV-2 persista pana la 24 de ore pe carton si pana la cateva zile pe suprafete mai dure (otel, plastic) nu exista nicio dovada ca ambajele contaminate transmit infectia.

3. Exista reguli implementate de igiena si bune practici
Operatorii din domeniul alimentar au deja reglementate, implementate si verificate regulile de igiena, acestea avand ca scop evitarea contaminarii alimentelor cu agenti patogeni , inclusiv cu cei responsabili de COVID -19.

4. Exista masuri sociale suplimentare in contextul COVID-19
Cu toate acestea, pe perioada COVID -19 in unitatile din domeniul alimentar sunt necesare masuri suplimentare cum am ar fi :
➢ distantarea fizica ;
➢ evitarea contactelor externe;
➢ masuri suplimentare de igiena, acolo unde este cazul (de exemplu in unitatile de vanzare cu amanuntul, avand in vederea prezenta consumatorului);
➢ alte masuri de prevenire a raspundirii virusului si pentru situatiile in care s-a indentificat o persoana infectata.

5. Exista masuri speciale de dezinfectie si igienizare in unitatile de vanzare cu amanuntul
In plus fata de masurile de igiena curente, sunt necesare urmatoarele:
➢ punerea la dispozitia consumatorilor a dezinfectantilor/servetelelor de unica folosinta la intrarea si iesirea din unitate ;
➢ informarea corecta si corespunzatoare a consumatorilor privind regulile de igiena;
➢ identificarea punctelelor de atingere cu risc si asigurarea ca ele sunt curatate si dezinfectate (cosuri cumparaturi, cantare , manere etc).
In cazul vitrinelor deschise cu produsele alimentare, vanzarea poate fi asistata sau cu autoservire directa de catre consumator, fiind necesare urmatoarele :
– Vanzare asistata (preparate carne, branza, preparate culiniare gatite, brutarie si patiserie)
➢ spalarea frecventa a mainilor lucratorilor, utilizarea de manusi, curatarea si igienizarea tejghelelor, vitrinelor , tacamurilor si a tuturor suprafetelor cu care intra in contact produsul alimentar.
– Standurile de autoservire (produse panificate si patiserie)
➢ produsele de panificatie si patiserie vrac expuse in magazinele de vanzare cu amanuntul trebuie sa fie plasate in vitrine din plexiglas, fiind puse la dispozitie pungi si clesti, iar in cazul in care acestea se vand in standuri deschise cu autoservire trebuie sa fie plasate spre vanzare in ambalaje din plastic, celofan sau hartie. Ambalajele utilizate nu trebuie sa deterioreze produsul, iar informarea consumatorilor trebuie sa respecte legislatia in vigoare.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

1 COMENTARIU

  1. Multumim pentru ca ne-a scris pentru noi, inaptii si incultii, ca pana acum se raporta ca virusul pandemic se transmitea in incaperi Inchise si supermarketuri, aprozare, BISERICI ( unde marea parte a preotilor luasera deja ei masuri fara sa le zica nimeni nimic si faceau slujbe afara cu distantare sociala ) si ca Covidul pandemic ultra ucigator de care nici unul nu scapa, supravietuieste pana la 3 zile pe plastice si metale, 1-2 zile in incaperele inchise , 3 ore la Soare, s.a.m.d. , multumim pentru ca noi este foarte prosti si nu putem diferentia minciuna de adevar si de titlurile voastre magnifice, o sa scapati basma curata astia care au facut asta, ca nimeni nu face nimic si nu o sa faca, o sa lingem bocancii lor pentru ca frica pe care ne-au impus-o de ani de zile si mai recent dupa carantinare fortata nu o sa zica nimeni nimic si daca o sa fie cineva, acela o sa fie huiduit sau lasat singur sa se zbata pentru binele tuturor, precum se intampla cu jafurile, in plina zi si nimeni nu sare in ajutor. Din neam de getodaci despre care rasuna in istorie ca erau cei mai curajosi si drepti dintre toate neamurile de pe lumea asta, ce-a ramas ?

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău