Carnea de porc din România ar putea fi interzisă în Uniunea Europeană

0
carne-porc-800x512_6f417.jpg

carne-porc-800x512_6f417.jpg

Motivul interzicerii pare să fie pesta porcină africană, însă există suspiciuni că în fapt sunt interese economice pe care România le deranjează.

Sorin Minea, președinte Romalimenta, a declarat la Digi24 că „nu este vorba numai despre exportul extra-comunitar cu carne de porc, este despre comerțul din carne de porc și cu preparate din carne de porc”.

„În buget, ceea ce reprezintă export înseamnă circa 154 de milioane de euro pe an, deci noi vom scădea cu 154 de milioane de euro. Vom mări deficitul bugetar”, a adăugat Minea.

România trebuia să prezinte la 1 octombrie un plan de asanare a pestei porcine și reducere a impactului, ceea ce nu a făcut, ducându-ne astfel în pragul aplicării sancțiunii interzicerii exporturilor.

„România închisă va însemna un deficit bugetar și atunci, conform a tuturor a ceea ce cunoaștem noi, s-ar putea ca prețurile să zboare”, a subliniat el.

Analizând situația, se poate spune că nu este vorba despre zvonuri alarmiste, ci despre o realitate cruntă, care este la un pas să producă efecte catastrofale pentru economia românească, cu impact chiar pentru următorii 10-20 de ani.

Ce se poate face în momentul de față? Se pare că singura opțiune este în mâinile ministrului Agriculturii, singurul care poate cere o prelungire a termenului în care România să prezinte planul de asanare a pestei porcine africane. 

sursa declarații digi24

carne-porc-800x512_09c11.jpg

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău