Peștele contaminat cu substanțe toxice era spălat cu înălbitor. Detalii din ancheta care a vizat și Prahova

0
MzAmaGFzaD1kZDRkZWZkZWQ5ZGVhNzQ3ZDFkNmRhMWZkYmY1Y2M4Ng.thumb_197b8.jpg

MzAmaGFzaD1kZDRkZWZkZWQ5ZGVhNzQ3ZDFkNmRhMWZkYmY1Y2M4Ng.thumb_197b8.jpg

Șapte persoane au fost reținute în Spania și alte 32 au fost audiate de polițiștii români în urma perchezițiilor efectuate marți în mai multe județe, inclusiv în Prahova, la un grup infracțional care a adus în țară și comercializat peste 500 de tone de pește pescuit în ape poluate din Italia, Franța și Spania.

Potrivit Știrilor Pro TV, suspecții care aduceau pește contaminat cu plumb și mercur în România îl spălau cu înălbitor, dacă intra în putrefacție, înaintea exportului. Descoperirea oribilă a fost făcută de polițiștii din Spania.

Ei au reținut șapte indivizi în cea mai amplă operaţiune europeană de combatere a braconajului piscicol şi comercializare ilegală a unor alimente improprii consumului.

Şi anchetatorii români au început urmărirea penală, printre altele, pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală. 32 de persoane vor fi audiate.

Poliţiştii spanioli au anunţat că în urma informaţiilor primite prin Europol au identificat 3 grupuri de braconieri care acţionau pe teritoriul Spaniei în Zaragoza, Huesca şi Lerida. Investigaţiile începute în noiembrie 2018 au scos la iveală că suspecţii pescuiau în râuri poluate crap, anghila şi somn, apoi vindeau peştele în România. Spaniolii spun că membrii grupării,

“Au arătat dispreţ absolut faţă de sănătatea consumatorilor şi faţă de posibilele efecte adverse pe care le poate genera peştele consumat în stare avansată de degradare; pentru a ascunde aceste lucruri, spălau peştele cu înălbitor ca să-şi piardă mirosul de putrefacţie.”

Marți au fost efectuate mai multe percheziţii simultan în România, Spania, Franţa şi Italia. În urma lor, agenţii spanioli au confiscat 4 tone de somn pe care l-au incinerat imediat.

Poliţiştii români au făcut şi ei 115 percheziţii în 14 judeţe din ţară. Au retras de la vânzare şi au distrus aproape 6 tone de peşte şi produse din pește considerate improprii consumului.

Din casele suspecților, anchetatorii au ridicat bani, arme albe, unelte de pescuit interzise, ștampile şi acte fiscale. Reprezentanţii DSV au dat în total amenzi de 73.000 de lei pentru nerespectarea legislaţiei.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău