Avertisment ANPC: ”Nu cumpăraţi peşte şi produse din peşte din locuri neautorizate!”

0
images.jpg

images.jpg

Directorul general în ANPC Paul Anghel recomandă celor care cumpără peşte cu ocazia Sarbatorii Bunei Vestiri si a Floriilor, conform tradiţie, să nu cumpere din locuri neautorizate, enumerând şi câteva elemente care trebuie luate în calcul pentru ca produsul să fie proaspăt.

Paul Anghel prezintă şi exemple din anii precedenţi, când controalele făcute au relevat cazuri în care peştele proaspăt era amestecat cu cel alterat sau hering provenit din Norvegia era vândut ca scrumbrie de Dunăre.

„Ne aflăm în perioada premergătoare Sărbătorii Bunei Vestiri şi a Floriilor. Având în vedere consumul tradiţional de peşte cu ocazia acestor sărbători, vă sfătuiesc să nu cumpăraţi peşte şi produse din peşte din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să va afecteze sănătatea”, afirmă Paul Anghel, director general al ANPC. 

„Nu achiziţionaţi produse cu suprafaţa mazguita, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, aspect de vechi. Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte pentru care aveţi îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare.

Urmăriţi modul de etichetare a peştelui şi produselor din peste şi nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate. Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peste preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită.

La cumpărarea peştelui şi produselor din peşte, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea produsului”, sunt câteva dintre recomandările directorului ANPC.

Pe tarabele din Oborul ploieștean sunt cantități impresionante de pește. Chiar dacă este afumat și ținut la sare, aceata fiind o metodă de preparare și conservare care nu îl face foarte ușor perisabil, rămâne totuși un produs alimentar, care trebuie păstrat în anumite condiții și nu ținut pe tarabe, ambalat empiric. Uneori, consumatorii sunt norocoși sau au ”stomacul tare”, însă permanent există risc de îmbolnăvire.

sursa declarații anpc – news.ro 

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău