fbpx

53340186_2217630111825092_261981099406655488_n.jpg

Un client al  Raiffeisen Bank a povestit pe Facebook cum a devenit victima unei fraude. Nicolae Pană a postat pe Facebook următorul text intitulat: ”Am fost țepuit din banii de pe cardul bancar”:

Ce s-a intamplat pe scurt.
In data de 11.02.2019 in jurul ore 20:00 telefonul a inceput sa primeasca mesaje. Eram la masa cu familia si nu i-am dat atentie, fiind sigur ca este vorba de ceva informari in legatura cu emiterea unor facturi sau alte mesaje de informare sau de la cunoscuti asa cum primim cu totii pe telefoanele mobile.

Am uitat de telefon iar la vreo 3 ore dupa (adica in jurul orei 23:00) amintindu-mi de mesajele de care va spuneam verific telefonul si constat cu stupoare ca mesajele erau de la banca unde am cardul de salariu la Raiffeisen Bank, si acestea se refereau la niste trageri/plati pe care eu le facusem in timp ce eram la masa cu familia. Sun imediat la numarul de pe spatele cardului si dupa ce trec de identificarea de rigoare, operatoarea de la capatul firului imi spune textual asa:

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

“stim despre ce este vorba, este o situatie cu care ne-am mai confruntat de frauda si plati frauduloase pe internet prin utilizarea cardului pe Netflix si va recomand ca de indata sa efectuati blocarea cardului si inlocuirea acestuia.” Normal ca solicit acest lucru imediat cu precizarea ca a doua zi voi merge la banca sa rezolv situatia prin depunerea unei reclamatii.

A doua zi, ajuns la banca constat ca din contul meu s-au tras cateva sume care totalizau aproximativ 150 lei. Sumele blocate erau directionate catre Netflix. Ajuns la birou, gasesc numar de telefon si sun in Olanda la Amsterdam unde Netflix are centrul de afaceri pentru Europa. Aici in numai 2 minute, ajutat de un consilier roman angajat in aceasta companie am aflat ca utilizand datele cardului meu bancar in numai 10 minute, de pe IP-uri de internet din Europa dar cu utilizatori finali in Columbia au fost create 4 conturi in reteau Netflix fiind trasi bani pentru 3 dintre abonamente.

Operatorul Netflix a blocat instantaneu cele 4 conturi si m-a felicitat ca sunt un norocos deoarece acesti infractori pe internet, folosesc platforma Netflix ca o confirmare ca respectivul card cu datele furate este valid, dupa care trec la diverse achizitii de bunuri si servicii ONLINE pana golesc contul de bani. 

Acum, cand va scriu aceasta tarasenie inca nu am intrat in posesia banilor furati si astept cele 30 de zile cerute de banca pentru analiza situatiei. De asemenea, astept informare oficiala si de la Netflix pentru a pregati documentele necesare depunerii unei plangeri penale la Politia Romana. 

Concluzie: aveti carduri, protejati-le cu:

1. serviciul “SMS Alert” prin care fiecare tranzactie este raportata aproape instantaneu de banca. Este o modalitate aproape sigura de a bloca tranzactii frauduloase din primele momente. 

2. Nu utilizati cardurile pe care va tineti banii pentru plati pe internet la servicii de tipul Netflix, HBO GO, UBER si altele de acest tip unde inregimentarea cardului se face prin introducerea datelor cardului iar platile se fac fara a utiliza o cheie suplimentara de confirmare de tipul “3d secure”. 

3. Solicitati bancii stabilirea plafonului 0(zero) pentru platile ONLINE, plafon pe care il puteti modifica puctual atunci cand aveti nevoie. Raiffeisen-ul nu il are dar i-am somat sa aiba de urgenta si acest serviciu.

Intrebarea pe care si-o pune fiecare este de unde ar fi putut intra nemernicii in posesia datelor cardului? Primul gand a fost sa urmaresc unde am utilizat cardul in perioada premergatoare tragerilor frauduloase si am gasit o lista de magazine, supermarketuri . Chiar suspectez un magazin de cartier destul de aglomerat care are POS-ul fix sub cateva camere de supraveghere, camere care ar fi putut capta datele cardului.

Numai ca adevarata suspiciune se indreapta acum catre banca unde am cardul, deoarece din discutiile cu diverse persoane, inclusiv cu diversi angajati ai bancii am aflat cu stupoare ca sunt mai multi clienti Raiffeisen Bank care reclama acelasi tip de frauda, ba unele cu sume infinit mai mari. Deci. intreb public: Raiffeisen Bank Romania, ne puteti confirma ca bazele de date ale clientilor sunt in siguranta? Voi reclama aceasta frauda inclusiv la OPC pentru ca mi se pare de neacceptat ca banii nostri sa nu fie in siguranta din cauza unor brese din sistemele informatice de plati ale firmelor si bancilor.

Am povestit totul aici pentru ca tot mai multi utilizatori de sisteme de plata moderne sa cunoasca acest tip de frauda si sa se protejeze in consecinta. Noi nu suntem ca valcov sau tudose cu banii la plic ci suntem in lumea reala in care banii sunt electronizati si trebuie sa îi protejăm.

Sunt curios daca in aceasta lume a Facebook mai sunt si alti ȚEPUIȚI. Poate facem ceva impreuna pentru a bloca astfel de fraude de pe cardurile bancare.

PS1: n-am folosit niciodată acest card pentru plăti pe internet sau plăti electronice la distanță.
LE-05.03.2019: banca mi-a returnat în cont toate sumele trase fraudulos. Astept încă un raspuns scris în legătură cu acest aspect deoarece răspunsul băncii împreună cu răspunsul Netflix vor fi documente în cadrul plăngerii pe care o voi depune la Poliție.

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg
salina_urbana_BUNA_desk_9833f.jpg
970.jpg