fbpx

dupa-retragerea-eurespal-farmaciile-continua-sa-vanda-un-medicament-ce-are-continut-identic-333950.jpg

Farmaciile din România continuă, după retragerea Eurespal, să vândă un medicament ce are conținut identic - medicamentul se numește Epistat, iar compania care deține licența este Gedeon Richter România S.A. Medicamentul Eurespal, prescris frecvent în România pentru tratamentul tusei, inclusiv la copii, a fost oprit de la vânzare în urma unei notificări de la producătorul francez, Les Laboratoires Servier, după ce s-a constatat că substanța activă, fenspiridă, poate provoca probleme cardiace. Medicamentul Epistat, vândut în continuare în farmacii, conține aceeași concentrație de fenspiridă. 

HotNews.ro i-a contactat, în cursul zilei de marți, pe reprezentanții Gedeon Richter România S.A., care au promis că vor reveni cu un punct de vedere pe subiect, lucru care nu s-a întâmplat. Gedeon Richter este cel mai mare producător de produse farmaceutice din Ungaria și unul dintre cele mai importante nume de pe piaţa farmaceutică din Europa Centrală şi de Est. Grupul are și o filială în România, cu sediul la Târgu-Mureș.

Agenția de securitate a medicamentului din Franța a anunțat, vineri, că medicamentul Pneumorel (tot cu fenspiridă) este retras din cauză că această substanță poate provoca probleme de ritm cardiac.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Toate medicamentele care conțin fenspiridă ar putea fi retrase, dar decizia poate fi luată doar la nivel european

De cealaltă parte, contactați și ei de HotNews.ro, reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului spun că este foarte probabil ca toate medicamentele care conțin substanța activă fenspiridă să fie retrase de pe piață în perioada următoare, însă decizia nu este de competența instituției din România, ci s-ar putea lua doar la nivel european - Agenția Europeană a Medicamentului și Comisia Europeană.

"Dacă este o problemă, este o problemă a substanței active, nu a producătorului, adică se incriminează un efect advers. În acest caz, fenspirida este substanța activă. Și atunci, or să fie și medicamentele generice, pentru că este un medicament generic - se poate deosebi doar prin niște excipienți, în rest, substanța activă este aceeași, aceeași concentrație, aceeași formă farmaceutică. Probabil că decizia referitoare la fenspiridă, care este substanța activă, sigur că se va aplica și medicamentelor generice, așa este normal, dacă de vină este substanța activă și nu un excipient", a explicat, pentru HotNews.ro, purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului, Anca Crupariu.

Citește continuarea pe hotnews.ro

Informeaza-te inainte de a cumpara o casa

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook


sc_vasile1_83d7d.jpg
banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg