corn-baton.jpg

Copiii din școlile și grădinițele din Prahova au început să primească de luni produse alimentare din programul guvernamental ”Corn și lapte”. Pe eticheta cornului, care se numește acum ”baton” apare la ingrediente și sintagma ”grăsimi vegetale rafinate parțial hidrogenate de palmier” (detalii AICI).

În ultimii ani, uleiul de palmier a intrat în atenția organizațiilor mondiale pentru siguranța alimentară din Europa și Statele Unite.

Astfel, potrivit csid.roAgenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentară (AESA) scoate la iveală detalii îngrijorătoare în privinţa efectelor negative pe care le poate avea acest tip de grăsime. Iar consecinţele nu se răsfrâng doar asupra sănătăţii populaţiei, ci şi asupra mediului înconjurător. Potrivit specialiştilor, uleiul de palmier supus temperaturilor ridicate eliberează o substanţă care s-a dovedit cancerigenă pe studiile realizate pe animale de laborator.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

În 2015, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA – Food and Drug Administration) a cerut tuturor producătorilor de alimente să elimine din produse grăsimile trans, dându-le acestora un termen de trei ani. Astfel, cererea de ulei de palmier a crescut, deoarece acesta oferă textură şi volum produselor de patiserie, fiind utilizat în acelaşi timp şi în compoziţia margarinei, îngheţatei sau cremelor tartinabile.

Atunci când uleiul de palmier este supus unor temperaturi mai mari de 200 de grade Celsius, acesta eliberează esteri glicerici şi alte uleiuri şi grăsimi nocive, cel puţin în cazul animalelor.

Riscurile asupra oamenilor sunt încă incerte şi urmează să fie întocmite mai multe cercetări pe această temă, dar până la o concluzie care să confirme sau să infirme efectul cancerigen al uleiului de palmier, specialiştii recomandă evitarea sau reducerea consumului de produse care conţin ulei de palmier, mai ales în cazul copiilor mici, care sunt mult mai sensibili.

Pe de altă parte, „uleiul de palmier este una dintre sursele vegetale bogate în grăsimi saturate, care nu sunt deloc benefice pentru sănătatea inimii şi cresc colesterolul”, susţine dr. Alice Lichtenstein, medic cardiolog la Universitatea Tufts.

Citește articolul integral AICI

image fea75
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg

harold.jpg