Banala joaca în zăpadă poate avea un impact major asupra formării copilului. Pozitiv. Acest lucru este subliniat de către medicul pediatru ploieștean Carmen Iorga, care precizează că este extrem de important ca cei mici să fie scoși la aer, chiar și pe temperaturi cu minus, în fiecare zi. Medicul este de părere că părinții greșesc atunci când își înfofolesc copiii sau, mai rău, îi țin în casă la temperaturi cum sunt cele din această perioadă, ca să-i ferească de răceli.
„Între o ieșire la mall și una la zăpadă, chiar și când afară temperaturile sunt neprietenoase, recomand părinților a doua variantă. Clar în mall, mai ales când este foarte aglomerat, cei mici au înzecit șanse mai mari să contacteze diverși viruși și să se îmbolnăvească. La fel în orice spațiu închis care presupune colectivitate”, a subliniat medicul pediatru.
Ieșirea la zăpadă, a mai precizat Carmen Iorga, are numeroase beneficii, aceasta stimulând sistemul imunitar al copilului prin activitatea fizică. Cum energia copiilor nu scade pe perioada iernii, timpul petrecut afară este o bună ocazie pentru cel mic să își consume această energie într-un mod productiv, fiind, totodată, stimulată și creșterea armonioasă întărirea musculaturii. Mai mult, calitatea somnului este mult îmbunătățită.
„Cum își e ție, așa îi e și copilului”
„Recomand tuturor mamelor care vin cu copiii în cabinet să nu îi mai înfofolească și să renunțe la fularul pus la gură și nas. Acesta nu face decât să păstreze umezeala care, în contact cu aerul rece, nu face decât să îmbolnăvească copilul. Legat de felul în care cei mici trebuie îmbracați, am spsu mereu: cum îți e ție, așa îi e și copilului. Singura diferența este în cazul bebelușilor care, dat find faptul că stau nemișcați în cărucior, ar trebui să mai aibă o haină în plus pe ei”, a mai subliniat pediatrul ploieștean.
Legat de vârsta la care cei mici ar trebui obișnuiți cu toate variațiile de temperatură, totul depinde de cât este ținut copilul afară pe frig, vârsta putând fi chiar și de o lună de zile.
„Între a vedea un bebeluș în mall și a-l vedea la zăpadă, prefer a doua opțiune”
„Între a vedea un bebeluș în mall și a-l vedea la zăpadă, la aer curat, clar cea de-a doua opțiune este cea benefică pentru sănătatea copilului. Până la trei luni, copilul nu are deloc imunitate, așadar expunerea la aglomerări de oameni nu îi face bine. De două ori pe zi, dimineața și seara, cel mic poate fi scos la plimbare. Faptul că e obișnuit de mic cu toate temperaturile nu face decât să îi îmbunătățească sistemul imunitar. Copilul nu trebuie ținut într-un „borcan”. Le zic frecvent mamelor: între o floare crescută în casă și una pe care o vezi pe câmp, care e mai frumoasă, mai sănătoasă? Evident că cea care se dezvoltă în aer liber”, a conchis medicul Carmen Iorga.
Aceasta nu recomandă, însă, sub nicio formă scoaterea din casă a celor mici atunci când au o boală infecto-contagioasă de genul rujeolă, varicelă ori gripă. Protejarea copiilor în astfel de situații va favoriza însănătoșirea mai rapidă, va preveni posibile complicații și răspândirea infecțiilor.