Numărul cazurilor de viroze, gripe și pneumonii crește galopant, de la o săptămână la alta. Potrivit datelor INSP, 125.452 de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii) au fost raportate în săptămâna 13 – 19 ianuarie, fiind comunicate cinci noi decese cu virus gripal. Cei mai expuși bolii sunt copiii care intra în colectivități, unde, potrivit medicului școlar Anca Ruxandra Pop, „încă părinții nu înțeleg cât de periculos este să trimită la școală un copil bolnav pe motiv că nu este așa grav, ori că nu are cu cine să îl lase acasă”.
În contextul înmulțirii cazurilor de viroze, gripe și pneumonii, autoritățile sanitare, dar și cei de la Ministerul Educației au transmis notificări către instituțiile de învățământ cu privire la aplicarea măsurilor de igienă în vederea limitării îmbolnăvirilor.
Recomandarea izolării copiilor bolnavi la domiciliu, aerisirea sălilor de clasă, realizarea unui triaj zilnic, asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția mâinilor și suprafețelor, dar și încurajarea vaccinării antigripale sunt principalele sfaturi pe care toate cadrele didactice din Prahova le-au transmis părinților și copiilor.
„Am discutat cu părinții să nu mai trimită copiii bolnavi în colectivitate. Luăm toate măsurile de igienă pentru a preîntâmpina răspândirea virozelor. Stăm ore bune în școală, așadar facem tot ce ne stă în putere pentru a-i proteja pe copii la clasă. De la aerisit, la distanțare cât se poate, până la a refuza accesul la ore a copiilor care tușesc, le curge nasul sau au alte simptome”, ne-a trasnmis Alina Ștefan, profesor învățământ primar la Școala Gimnazială din localitatea Tinosu.
Din nefericire, astfel de recomandări nu sunt respectate de foarte mulți părinți care continuă să îi trimită la școală pe cei mici, bolnavi fiind. Motivele pe care le invocă? „Nu este așa grav, nu am cu cine să îl las acasă sau nu vreau să piardă materia”.
Profesorii consideră, însă, că o astfel de abordare nu face bine nici elevului bolnav, care nu se poate concentra la activitatea de predare și nici colegilor care sunt expuși în ceea ce privește contactarea virusului gripal.
„Mă confrunt zilnic cu infecții respiratorii în rândul prescolarilor, școlarilor și elevilor. Aceștia se prezintă la cabinet cu diverse forme de infecții respiratorii, sunt consultați, primesc prescripții medicale și sunt trimiși acasă.
Este foarte probabil ca numărul virozelor respiratorii să crească în perioada următoare, având în vedere variațiile bruște de temperatură, sistemul imunitar vulnerabil al copiilor dar și faptul că anumiți părinți nu înțeleg caăatunci când copilul este bolnav, el trebuie să stea acasă pentru a preveni răspândirea bolii. Media zilnică este de 15 copii care ajung la mine în cabinet cu simptome de boală.”, ne-a precizat medicul școlar Anca Ruxandra Pop.