Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din cartea ”Medicina Longevității – Medicina pentru toți, care a apărut sub semnătura medicului Alin Scarlat. Acest episod este dedicat rolului microbiomului intestinal în îmbătrânire.
Microbiomul intestinal joacă diverse roluri esențiale în gazdă, inclusiv degradarea alimentelor, stocarea și metabolismul lipidelor, sinteza vitaminelor, suprimarea speciilor microbiene dăunătoare și menținerea integrității barierei intestinale.
La fel ca celulele umane, microbiomul suferă modificări legate de vârstă mai târziu în viață, în general scăzând în diversitate și devenind din ce în ce mai instabil (disbioză).
Modificările biologice din microbiomul intestinal pe măsură ce se înaintează în vârstă, pot fi legate de patogeneza bolilor cronice legate de vârstă, inclusiv obezitate, tulburări metabolice, inflamație, cancer boli cardiovasculare și boli neurodegenerative (cum ar fi Parkinson și Alzheimer).
Astfel, microbiomul intestinal devine un factor cheie în procesul de îmbătrânire.
Cercetătorii sunt de părere că dietele moderne bogate în alimente procesate sărate, zaharoase sau grase, pot deteriora intestinul îmbătrânit.
Studiile arată că o compoziție sănătoasă diversă a microbiomului este cheia sănătății umane și de asemenea, joacă un rol crucial în procesul de îmbătrânire.
Înțelegerea mai multor aspecte despre activitatea microbiomul poate ajuta la dezvoltarea strategiilor care promovează îmbătrânirea sănătoasă.