Una dintre problemele care momentan nu se pot rezolva în sistemul sanitar din Prahova este cea a timpului de așteptare foarte mare pe care în au de înfruntat cei cu boli cronice, oameni care au nevoie de intervenții chirurgicale.
”Avem cu ce, avem cu cine, dar nu avem unde să-i ducem după operație. Tratăm cazurile neurochirurgicale din trei județe, iar pacienții chirurgicali din Prahova iau calea bejeniei”, afirmă șeful Secției de Chirurgie a SJU Ploiești, medicul Dan Oprea.
Am stat de vorbă, astăzi, cu medicul chirurg Dan Oprea: ”Avem secții renovate la chirurgie SGU. Și dotarea este acum una performantă, conform necesităților. Problema este că după ce operăm prahovenii nu avem unde să îi ducem la ATI, așa că amânăm cât putem unele cazuri. Nu e deloc în regulă.”
Despre cauzele acestei situații am discutat în detaliu cu dr. Bogdan Nica, managerul Spitalului Județean de Urgență Ploiești
Dr Bogdan Nica: ”Sunt mai multe motive pentru care se întâmplă ceea ce semnalează colegii de la chirurgie și au dreptate. Spre exemplu, dacă s-ar debloca posturile și am avea mai mulți anesteziști, ceea ce chiar avem nevoie, tot nu s-ar rezolva problema. Am avea personal, dar tot nu avem unde să ducem pacienții în perioada post-operatorie.
Permanent avem accidente pe șoselele din Prahova. Nu contează din ce județele sunt victimele, cele mai multe tot la noi ajung. Este uman, este firesc să le acordăm îngrijirile necesare. Dacă necesită intervenții chirurgicale, tot în ATI-ul nostru sunt duși după operații, până în momentul în care sunt transportabili către județele lor.
În plus, știți că ne vin pacienți din Dâmbovița și Buzău, mai ales pe neurochirurgie. Tot în ATI-ul nostru ajung. Urgențele au prioritate și așa se face că prahovenii cu afecțiuni cronice ajung să aștepte să prindă un loc pentru a fi operați, apoi duși la terapie intensivă. Un cumul de situații care îi dezavantajează pe prahoveni. Dar, repet, suntem oameni și nu putem neglija urgențele despre care vă vorbeam.”
L-am întrebat pe managerul SJU Ploiești dacă există soluții
Dr. Bogdan Nica: ”Există și facem tot posibilul să le punem în practică. Din păcate, momentan nu putem avea mai multe locuri ATI. Investiția este enormă și poate fi evitată, dacă celelalte spitale din județ ar face un efort să ne sprijine. Spun asta în ideea în care o apendicită poate fi operată la Câmpina, la CFR. Și la Mizil se pot face mai multe.
Dacă avem susținerea colegilor de la aceste spitale, la SJU nu vor mai ajunge atât de multe cazuri care nu sunt neapărat grave, care pot fi rezolvate unde v-am dat exemple. Ar fi mult mai bine și pentru ei, dar mai ales pentru noi la SJU Ploiești, unde profilul spitalului ne obligă să preluăm cele mai grave cazuri.
Să vă mai dau un exemplu. Știți foarte bine că noi operăm cazuri de cancer. Este de la sine înțeles că personalul nostru, unul de excepție, ar trebui să aibă de lucru în acest sens, fără să fie nevoit să aloce timp prețios pentru alte intervenții mai puțin complexe.
Voi discuta și astăzi cu colegii mei de la chirurgie, pentru că semnalele trase de ei sunt prioritare. Avem nevoie de gândire unitară în sistem, de sprijinul celor care gândesc felul în care funcționează sistemul. V-am spus ce se poate face și dacă vom avea înțelegere situația se va schimba radical.”