- Publicitate -

„Cel mai greu e să spui unui om că mai are câteva luni de trăit”. Medicul hematolog Ana Enache a ales, imediat după rezidențiat, spitalul din Ploiești în defavoarea capitalei

Data:

Și-a dorit să vindece bolile sângelui încă de când era în liceu. Hematologia i s-a părut și i se pare o specialitate fascinantă, chiar dacă are de-a face mereu cu oameni ce au zilele numărate. Ana Enache este medic specialist hematolog la Spitalul Județean de Urgență Ploiești (locația Buna Vestire). Face, de trei ani, naveta de la București în încercarea de a ajuta bolnavii din Prahova, cu boli rare ale sângelui. Cea mai fericită este atunci când afecțiunea pe care o tratează e în remisie. Deopotrivă, (iar când povestește îi dau lacrimile), este extrem de tristă este atunci când trebuie să răspundă unul bolnav la întrebarea: „și acum, eu cât mai am de trăit?”

- Publicitate -

Medicul hematolog, Ana Enache, a ales spitalul din Ploiești, imediat după terminarea rezidențiatului.

Citește și: „Am ținut în mâini un bebeluș de 400 de grame. A trăit. Exprima fragilitate, dar și putere”. Medicul Sorina Mitocaru, de la Maternitatea Ploiești, și dragostea ei pentru viață (VIDEO)

„Mi-e greu să îi spun unui tânăr de 18 ani că mai are de trăit câteva luni”

Zilnic face naveta de la București, zilnic are în grijă zeci de pacienți, care vin, mulți dintre ei, în faze terminale, cu boli de sânge. Întotdeauna, indiferent de gravitatea problemei de sănătate, medicul Enache alege să spună pacienților adevărul. „Mi-e greu să îi spun unui tânăr de 18 ani că mai are de trait câteva luni. Că boala oncologică e  atât de avansată încât niciun tratament nu mai funcționează. Mi-e cumplit de dificil să îi zic că nu se mai poate face nimic pentru el. La fel de greu îmi e să dau vești triste familiilor. Plâng de multe ori. Mă închid undeva, într-o camera și plâng. Sau plâng în mașină, în drum spre casă”.

Povestea tânărului cu limfom Hodgkin, care a depășit puterea științei medicale

Fiind un om pozitiv, medicul hematolog vrea să vorbească mai multe despre cazurile fericite în care boala pacienților a intrat în remisie. O rog să să își amintească un astfel de caz. Zâmbește și îmi spune povestea unui tânăr de 19 ani, diagnosticat cu limfom Hodgkin. Un cancer la nivelul sângelui, care se declanșează în sistemul limfatic. „Copilul acela m-a impresionat. Atât de optimist a fost, atât de mult a luptat cu boala, atât de mult și-a dorit să trăiască, încât eu am privit cazul lui, dincolo de puterea științei medicale, și ca pe un miracol. Boala a intrat în remisie. Trebuie  să așteptăm 7 ani, pentru ca el să fie scos din baza de date a bolnavilor oncologici. Și știu că reuși. Vine lunar la tratament și i se citesc în ochi pofta de viață și dorința de a trăi”.

- Publicitate -

„Acolo, la capul bolnavului e locul meu”

Doctorul Enache spune că niciodată nu s-ar vedea făcând altceva în afară de medicină. Și nu, nu ar vrea să lucreze într-un spital privat, ci mereu într-unul de stat. „Acolo, la capul bolnavului e locul meu. Într-un spital de urgență simt că pot să îmi pun în valoare toată pregătirea făcută la Institutul Clinic Fundeni. Mai e mult de lucru, recunosc, aici la Ploiești. Inclusiv pe parte de dotări, însă, treptat, toate au o rezolvare favorabilă atât nouă, cât mai ales pacienților noștri”.

„Sunt  boli nu grave, ci foarte grave ale sângelui, care nu țin cont de vârstă”

Medicul Ana Enache, alături de echipa sa, îngrijește aici, la spitalul din Ploiești, pacienți cu leucemii acute și cronice, limfoame Hodgkin și non-Hodgkin, mielom multiplu sau trombocitopenii. Sunt afecțiuni nu grave, ci foarte grave, care, spune aceasta, nu țin cont de vârstă. „În ultimii ani, însă, progresele înregistrate în studiul patogeniei acestor afecțiuni maligne au dus la dezvoltarea metodelor de diagnostic și a tipurilor de tratament, ceea ce dă speranță”.

Există, ne-a mai precizat medicul hematolog, anumiți factori de risc asociați în general cu cancerele de sânge, cum ar fi tutunul, alcoolul, expunerea la toxice profesionale și de mediu, expunerea prelungită la soare, oboseala cronică și stresul negativ, anumite virusuri. Au importanță, însă, și antecedentele familiale.

- Publicitate -

Ca o măsură de precauție, doctor ana Enache recomandă tuturor efectuarea de analize de sânge măcar o data pe an. „Și grijă față de semnalele pe care ni le transmite organismul: de la oboseală, transpirații, scădere în greutate inexplicabilă, paloare, sângerări, formațiuni tumorale, o tuse supărătoare, ori mâncărime la nivelul pielii. Orice simptom trebuie investigat pentru a nu ajunge în situația în care să auziți: din păcate, nu mai putem face nimic”. 

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

1 COMENTARIU

  1. Un „medic ” caruia empatia ii lipseste, precum lipseste doaga butoiului. In data de 31.07.2023 in jurul orelor 23, socrul meu Corneliu Enache a ajuns cu ambulanta PH31 AMB in serviciul de urgente de la spitalul Judetean Buna Vestire, adus de la spitalul Judetean de Urgente Ploiesti cu diagnostic si analize care indicau afectiuni ale rinichilor. De garda fiind aceasta doamna , a fost deranjata la ora aceea
    si a inceput sa spuna xa pacientul nu are afectiunile indicate, ca de ce a fost adus acolo si alte acuze la adresa sistemului sanitar. Ca apartinatori Am fost nevoiti sa intervenim sa cerem lamuriri pentru purtarea sa . Ulterior pacientul a fost internat la spitalul de pneumofiziologie Ploiesti unde in data de 08.08.2023 a si decedat. In certificatul de deces este trecuta cauza majora a decesului insuficienta renala.
    O atitudine a doamnei ca si sistemul sanitar Bolnavă.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Exclusiv

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

- Publicitate -

Informații utile

Vrei să-ți cumperi o locuință? Ce criterii trebuie să iei în considerare (I)

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Gimnastele de la CS Petrolul se pregătesc pentru Campionatele Naționale cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Gimnastele de la Clubul Sportiv Petrolul Ploiești se pregătesc...

Întreruperi Electrica în Prahova, în perioada 15-19 aprilie. Localitățile afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Dieta SAD compromite sănătatea și longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

- Publicitate -