Pacienții care vor confort la internarea în spital vor trebui să plătească suma maximă de 300 de lei, indiferent dacă merg la un spital de stat sau privat.
Acest lucru este prevăzut în proiectul contractului cadru care este pus în dezbatere publică pe site-ul Casei Naționale de Asigurări și Sănătate. Ar trebui să intre în vigoare pe 1 iulie.
Spitalul Județean din Timișoara are două astfel de saloane, în secția de gastroenterologie, iar pacienții care solicită să fie intarnați aici plătesc între 50 și 70 de lei pe zi.
„Pacienții noștri beneficiază de televizor, de aer condiționat, de frigider și, desigur, de intimitatea de a fi unul sau două persoane în salon. Orice pacient poate, la cerere, să solicite un astfel de salon contra unui cost”, a declarat Felix Bende, medic gastroenterolog la Spitalul Județean din Timișoara.
În tariful de cazare, de cele mai multe ori, nu este inclusă hrana, ci materialele de curățenie, cheltuielile cu personalul sau încălzirea.
Prețurile sunt diferite în funcție de spital, așadar, un pacient care vrea să fie internat în rezervă plătește 280 de lei pe zi, în timp ce la Spitalul Județean din Cluj-Napoca, și la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, plătește 100 de lei.
În schimb, la spitatele private, tariful pentru o zi de spitalizare în rezervă poate depăși și suma de 200 de euro.