Dacă pe vremuri se spunea să faci copii că unde-s două persoane, creste și o a treia, iată că, în prezent, noua micuță personalitate are nevoie, conform recomandărilor specialiștilor, de o sumedenie de produse atât pentru igienă, dar, mai ales, pentru buna dezvoltare a organismului sau, pe cât de fragil, pe atât de uimitor.
Că naște natural sau prin cezariană, în funcție de decizia luată împreună cu medicul, dincolo de ceea ce mămica are nevoie pentru propria sa îngrijire sau recuperare, este necesar ca aceasta, împreună cu tatăl sau bunicii, să se asigure că la momentul în care ajunge cu bebelușul acasă nu-i lipsește nimic din ceea ce puiul de om are nevoie.
Dacă alăptează, atunci este o norocoasă și nu trebuie sa achiziționeze constant formula de lapte praf potrivită pentru cel mic.
Totuși, este bine sa aibă o cremă pe baza de lanolină și un set de protectoare pentru mameloane, care pot reprezenta un ajutor eficient pentru a continua alaptarea la sân chiar și în momentele dificile. În caz contrar, trebuie sa aibă o discuție cu neonatologul sau pediatrul pentru a stabili produsul de lapte praf pe care îl va folosi în alimentația nou-născutului.
Hrănirea micuțului presupune cumpărarea de biberoane – măcar două, sterilizator și chiar pompă de sân, pentru cele care alăptează, vor să își stimuleze lactația sau să plece de-acasă, lăsând bebelușului lăpticul în frigider. Biberoanele vor fi spălate cu un detergent baby friendly și o perie specială.
Pentru prevenirea colicilor, există produse pe bază de simeticonă, alături de care, dacă aceștia se declanșează, se va adăuga și un supliment alimentar cu lactaza, pentru nou-născuți și sugari, care prezintă disconfort digestiv tranzitoriu.
Ulterior, până la împlinirea vârstei de 4 luni sau la finalul colicilor, poate fi necesar un produs probiotic pentru restabilirea și menținerea echilibrului florei intestinale sau unul care conține deopotrivă și simeticona. Medicul pediatru le va consilia pe mămici așa încât să ofere bebelușului tratamentul optim. Important, de asemenea, va fi să i se administreze, zilnic, vitamina D pentru o calcifiere normală a matricei osoase.
Somnul este de asemenea un subiect care merită toată atenția părinților. De aceea, pătuțul copilului trebuie sa respecte normele de siguranță și să aibă o saltea la fel de sigura, husă protectoare impermeabila, cearceaf cu elastic și sac de dormit, eventual, un carusel cu figurine colorate și muzică de liniștire.
Tot pentru un somn de calitate, sunt utile și sunetele albe (zgomotul alb este un semnal aleatoriu cu intensitate egală la frecvențe diferite, dându-i o densitate spectrală de putere constantă) și poate o lampă difuză, care să îi fie utilă mamei pe durata nopții. Există părinți care aleg să aibă și un pătuț transportabil pentru plecările în concediu sau poate înnoptatul la bunici.
În ceea ce privește îmbrăcămintea, aceasta trebuie să țină cont de sezon și trebuie obligatoriu să cuprindă cel puțin cinci-zece body-uri, alături de toate celelalte elemente vestimentare – bluzițe, pantaloni, șosetuțe, căciulițe s.a.m.d. Ideal ar fi ca hăinuțele celui mic sa fie spalate cu un detergent special petnru bebelusi. Exista chiar si detergent de vase special pentru biberoane.
Pentru igiena micuțului, orice familie va avea în casă o cremă hidratantă pentru scutec, pampersi, fașă impermeabilă pentru schimbat, un set de pungute tipice pentru depozitarea scutecelor murdare, apoi un gel de duș pentru băiță și un ulei de corp pentru masajul de după, comprese sterile și ser fiziologic pentru curățarea ochilor, bețigașe cu opritoare pentru urechile sugarului, spray cu apa de mare pentru a stimula strănutul și astfel autocuratarea foselor nazale ale nou-născutului.
La început, pentru igiena buricului, se poate achiziționa un produs de tip pulbere cutanată. O trusă care va conține unghiera, forfecuta, pieptenele, respectiv, alte produse exclusiv destinate uzului propriu al lui bebe va fi de mare ajutor. De asemenea, din casă nu trebuie sa lipsească spirtul sau betadina.
Dincolo de genul acesta de produse, părinții vor dori să stea liniștiți atunci când bebe merge cu mașina și îi vor achiziționa o scoică care a fost verificată prin testul de impact ADAC, putând culege mai multe informații online pe grupul de Facebook Siguranta Auto Copii, un landou pentru primele luni asa încât nou-nascutul să își păstreze o postură corectă a spatelui pe durata plimbărilor, iar, ulterior, un căruț conform bugetului. La plimbare, nu trebuie sa lipsească gentuța cu biberonul, preferabil de sticla, fașa impermeabila, scutecul, șervețelele umede etc.
Sperăm că articolul v-a oferit o perspectivă cât mai detaliată cu privire la varietatea necesităților pe care o familie trebuie să le acopere odată cu venirea pe lume a copilului, în conformitate cu recomandările specialiștilor din acest domeniu.