Decembrie 2022. Plin sezon de viroze care se manifestă agresiv mai ales la copii. Nu de puține ori, de la o viroză, din cauza secrețiilor, se ajunge la infecții și, invariabil, la tratamentul cu antibiotic.
Și, în aceste condiții, ne confruntăm cu o lipsă acută de medicamente în farmacii. Mai ales antibioticele pentru copii au dispărut de-a dreptul. Dacă ai noroc, mai găsești câte un flacon la o farmacie, alt flacon la altă farmacie… Dar rar de tot.
Antibioticul pentru copii Zinnat, de exemplu. Ieri, 5 decembrie, mai aveau un flacon la o farmacie mică, mai puțin cunoscută. În rețeaua Catena în schimb, căutând în calculator, farmacista mi-a spus că mai există… un flacon la Buzău, un flacon la Brăila și… cam atât. Și situația se întâlnește la toate lanțurile de farmacii.
Și, cum asta nu ar fi de ajuns, medicii de familie de multe ori se văd puși în situația de a nu putea elibera rețete pacienților din liste pentru că „nu merge sistemul”.
Citește și: Zeci de medicamente lipsesc din farmacii. Cauza pare a fi prețul mărit al acestora
Cu zeci de persoane la ușă abia fac față consultațiilor și nici nu pot prescrie tratamente. Adică pot, dar pacienții trebuie să scoată bani din buzunarele proprii deoarece nu există posibilitatea eliberării rețetelor gratuite. Și, când ești disperat, când trebuie neapărat să începi tratamentul pentru copil, te rogi doar să găsești medicamentul, nu mai contează că îl plătești integral.
„Credeți-mă, vă rog, ne crapă obrazul de rușine!”, spune un medic de familie din Ploiești. Și îl cred, pentru că se vede. Avea un pacient în cabinet căruia trebuia să-i dea o rețetă scumpă. Aștepta omul de 40 de minute și sistemul nu dădea semne de revenire.
Umilință, birocrație și timp pierdut. Asta oferă sistemul de sănătate în România anului 2023 (aproape). Și, mai grav, nu sunt semne că s-ar schimba prea curând.
Pentru o rețetă sau un medicament românii ajung să fie umiliți de statul român, iar medicii de familie ajung să fie înjurați, deși nu ei sunt de vină.
Periodic, în loc să fie lăsați să-și facă treaba, li se cer situații peste situații, statistici peste statistici, astfel încât ajung să nu mai aibă timp efectiv să-și practice meseria.
Medicii din spitale fac apel la populație să meargă la medicii de familie pentru cazuri mai puțin urgente. Medicii de familie sunt, la rândul lor, sufocați în primul rând de sistem și birocrație. Și atunci care este soluția?
Citește și: Lipsă de medicamente în plin val al virozelor la copii
Medicamente în farmacii nu avem, rețete compensate sau gratuite avem doar când funcționează sistemul, iar acesta dă rateuri din ce în ce mai des.
Și, în aceste condiții, am ajuns doar să ne rugăm să supraviețuim din octombrie și până în mai, când e sezonul virozelor, în fiecare an. Rușine!