Să încadrăm aceste concluzii la capitolul vești bune, atât timp cât anunțurile autorităților începuseră să dea noi semnale de panică. Realitatea demonstrează că simptomele de după infectare sunt similare unor banale răceli.
Rezultatele primelor cercetări vin din Africa de Sud, țară de unde se pare că ar fi pornit infectarea cu această tulpină. Epidemiologii de acolo au studiat cazurile înregistrate în a doua jumătate a lunii noiembrie, când infectările au explodat în regiunea capitalei administrative Pretoria.
O primă analiză a vizat pacienții internați într-un spital, confirmați cu SARS-COV2, în perioada 14-29 noiembrie. Au fost 166 de pacienți în total, din care doar 20 la sută aveau peste 50 de ani.
Proporțiile la persoanele depistate pozitiv la teste sunt: 66% – asimptomatici/simptome ușoare, 34% – forme medii/grave
S-a constatat că 1 din 5 infectări a fost la copii sub 9 ani, iar cele mai multe, aproape 30 la sută, la pacienți tineri, activi, între 30 și 39 de ani. Asta arată, spun specialiștii, că noua tulpină este mult mai transmisibilă în raport cu cele care au circulat până acum.
În privința efectelor analiza celor 166 de cazuri arată că aproape 70 la sută au fost depistate întâmplător – pacienți asimptomatici, care au venit la spital cu alte probleme medicale.
Rata de deces pare a fi mult mai mică față de valurile anterioare – 6,6 la sută din pacienții ajunși în spital au murit, față de 23 la sută în valurile precedente.
Aceiași epidemiologi au mai dat o veste bună, pe lângă cea legată de formele ușoare de manifestare: vaccinul este eficient și în fața acestei tulpini.
Studiul a fost publicat pe site-ul Consiliului Științific Medical din Africa de Sud de directorul Departamentului SIDA-Tuberculoză.
sursa digi 24