Bolile vezicii biliare – cauze, simptome și tratament

0

Vezica biliară este un organ mic situat sub ficat, care stochează bila și o eliberează în intestinul subțire în timpul digestiei. Bila este un lichid gălbui produs de ficat ce ajută corpul să descompună grăsimile și să scape de deșeuri. Acest articol analizează calculii biliari, colecistita și alte tipuri de boli ale vezicii biliare și descrie cum să recunoaștem aceste probleme și ce tratamente sunt disponibile.

Cel mai des întâlnite probleme care pot afecta vezica biliară sunt:

 Pietrele biliare

Calculii biliari sunt cea mai frecventă formă de boală a vezicii biliare. Colesterolul și bila solidificată alcătuiesc aceste pietre mici, care se formează în vezica biliară.

Aproximativ 20 de milioane de oameni din Statele Unite cu vârste cuprinse între 20 și 74 de ani au calculi biliari. Dintre acestea, 14 milioane sunt femei. De multe ori nu există simptome, dar calculii biliari pot rămâne blocați într-o deschidere sau pe un canal din interiorul vezicii biliare. Acest lucru poate duce la o durere bruscă a abdomenului, între cutia toracică și buric, chiar sub coastele drepte, dar se poate răspândi și pe lateral sau până la omoplat.

Alte simptome includ: dureri abdominale care durează câteva ore, greață, vărsături și pierderea poftei de mâncare, febră și frisoane, o nuanță galbenă a pielii și a albului ochilor, urină de culoare închisă și scaune palide, piele iritata sau transpirații abundente.

O persoană poate simți, de asemenea, contracții pe măsură ce vezica biliară încearcă să expulzeze o piatră biliară. Consumul de alimente care conțin multă grăsime poate declanșa disconfortul, pe care medicii îl numesc colică biliară, dar acest lucru se poate întâmpla și fără un declanșator specific.

O persoană care suferă de colică biliară ar trebui să se prezinte la medic, deoarece pot rezulta complicații.

Colecistita

Un blocaj mai sever al calculului biliar în interiorul unei căi biliare poate provoca umflarea vezicii biliare, provocând colecistita, care poate fi acută sau cronică. Netratată corespunzător, aceasta poate duce la complicații grave.

Colecistita acută

În colecistita acută, pot apărea dureri bruște și intense, care pot dura 6-12 ore sau mai mult. Pe lângă această durere mai pot exista și simptome de greață și vărsături, febră, o ușoară îngălbenire a pielii sau umflături în abdomen.

Un episod de colecistită acută se termină de obicei în decurs de o săptămână. Dacă acesta nu dispare, poate fi un semn al unei probleme mai grave.

Colecistita este cauzată adesea de calculii biliari, dar poate proveni din alte afecțiuni, cum ar fi  după o intervenție chirurgicală majoră, după o boală critică sau ca urmare a unei infecții sau a unui sistem imunitar slab.

Dacă inflamația este severă, poate duce chiar și la o ruptură a vezicii biliare.

Citește articolul integral și află mai multe despre cele mai bune opțiuni de tratament pentru bolile vezicii biliare pe www.tratamente-turcia.ro.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău