Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, un personaj cu declarații și atitudini dictatoriale

Despre Andreea Moldovan se spune că este adevărata șefă a Ministerului Sănătăți. Ea s-ar afla în spatele tuturor deciziilor importante, nu Vlad Voiculescu, ministrul care are mai mult preocupări care țin de imagine.

Andreea Moldovan a râs de curând și de ministrul Educației, o atitudine care ironizează poziția unui demnitar din același guvern. Este drept că ministrul Educației vine din zona PNL, în timp ce Andreea Moldovan este de la USR-PLUS. Atitudinea corectă era cea a consultării prealabile, nu a ironiei în publicul și așa sătul de bâlbâiala politică. Detalii AICI.

Contează enorm ceea ce spui, dar contează enorm felul în care o spui. Spre exemplu, Andreea Moldovan a făcut următoarea declarație: ”În Elveția, sau în alte țări, toate magazinele în epoca pre-pandemie se închideau la ora 19 și nu se comenta.

Explică apoi și de ce consideră că magazinele ar trebui închise: ”Cred că trebuie să ne autoeducăm noi, să mergem o dată, bine, la magazin, pentru mai multe lucruri. Mă gândesc la mama mea, de exemplu. Merge, sau mergea în fiecare zi la magazin să își ia o bucățică de ceva. Mai mult pentru partea de socializare.

Tocmai acest lucru nu ni-l dorim acum, pentru că aici este riscul. Se pot face cumpărături online, se poate cumpăra o dată pe săptămână tot ce ai nevoie pentru că nu îți trebuie atât de mult, de fapt. Dacă stai să te gândești, nu îți trebuie foarte multe lucruri să te hrănești cum trebuie. Se poate merge la ore de dimineață. De ce nu ne gândim că în Elveția sau în alte țări, în epoca pre-pandemie magazinele se închideau la ora 19:00 și nu se mai comenta nimic. Și nu existau magazine deschise duminica și nici sâmbăta după ora 14:00. Drept pentru care ne-am obișnuit fiecare ca dimineața, înainte de serviciu, să ne luăm atunci ce ne trebuia, să lăsăm acasă, după care să mergem la locul de muncă. ”

Unde considerăm că este problema de comunicare? Aceasta vine din acel ”și nu se comenta”. Nu îi cunoaștem competențele profesionale în calitate de medic, însă pe cele de comunicator le putem aprecia ca fiind dezastruoase. Să nu ai abilitatea de a sesiza că nu este momentul să te adresezi astfel unor mase și așa inflamate, practic inflamându-le și mai mult, denotă ori lipsă de pregătire în domeniul comunicării, fie o altă agendă pe care așa înțelege să o impună, cu un mod de adresare dictatorial, lipsit de capacitatea de a înțelege o realitate, indiferent de scopul pentru care a grăit.

Să te protejezi în fața unui virus nu înseamnă că o oarecare Andreea Modovan are voie să îți spună că tot ceea ce mai ai dreptul să faci este să muncești ”ca boul”, apoi să te întorci disciplinat acasă, cu un timp limitat în care să îți rezolvi nevoile curente, după care să rămâi în cușcă până o iei iar de la capătă, evident…ca boul. Și, culmea, deși apelează emoțional și motivațional la ”exemplul Elveția”, nu ia în calcul că în intervalul mai scurt de timp în care îți faci cumpărăturile nu faci altceva decât să aglomerezi magazinele, respectiv să crești riscul de transmitere.

După un an de privațiuni, ale căror consecințe asupra psihicului maselor se văd deja efectele, gestionarea comunicării nu mai poate fi făcută prin impunere. De ce? Pentru că, deși înțelegem că întreaga lume se confruntă cu o problemă sanitară reală, aceeași lume a observat că multe dintre măsurile propuse au fost aberante, rupte de realitate și ineficiente. S-a pierdut încrederea și tot ce nu trebuie să facă autoritățile este să se comporte dictatorial.

Oamenii s-au născut și mor liberi. Atât timp cât trăim în comunități, pe care le considerăm civilizate, trebuie să respectăm anumite reguli de conviețuire. Ceea ce legislația prevede nu poate să încalce anumite drepturi și libertăți individuale, care pot fi însă restrânse temporar, în condiții de criză. Pentru aceste limitări este însă obligatoriu să existe justificări temeinice, nediscriminatorii.

Justificările au fost palide, măsurile ineficiente sau prost prezentate, eventual aplicate anapoda, voit sau nu. De aici și neîncrederea, peste care doar limbaj dictatorial să nu pui, ca să nu te miri apoi de efecte. Andrea Moldovan tocmai asta a făcut, considerând România o corporație, nu un popor cu bunele și rele lui, un popor care încă mai este liber să își aleagă conducătorii, eventual să îi și schimbe când dau semne că derapează grav în comportament și mod de adresare.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal

1 COMENTARIU

  1. Doamna Moldovan nu ește o oarecare , este secretar de stat și mai ales medic epidemiolog, specialist de care in actuala situație ar trebui sa asculte toți cei care nu au cunoștințe medicale in domeniu inclusiv ministrul învățământului care ia decizii în totala contradicție cu situația medicala

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău