Au realizat abia acum ce efecte apar în pandemie. Ministerul Sănătății pune în funcțiune o linie telefonică de sprijin psihologic pentru persoanele afectate

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu: ”Unul dintre efectele pandemiei este reducerea accesului la servicii de sănătate mintală.”

Peste 40 de psihoterapeuţi voluntari vor fi alături de oricine are nevoie de sprijin emoţional.

Vlad Voiculescu: “S-a făcut un an de când avem de-a face în fiecare zi cu stres şi anxietate din cauza acestei pandemii.

Toate lucrurile astea îşi lasă semnul. Avem în societate o tensiune cu care ne confruntăm la nivel individual şi la nivelul societăţii. Simţim cu toţii oboseală, confuzie câteodată furie.

Măsurile de sănătate publică, distanţarea fizică, închiderea şcolilor pe perioade relativ lungi sau oprirea funcţionării unor afaceri toate astea sunt menite să salveze vieţi şi să prevină pandemia, dar, cum spuneam, sunt de multe ori copleşitoare la nivel individual şi chiar la nivelul comunităţii.”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii vorbeşte despre o epidemie paralelă şi foloseşte termenul acesta atunci când vorbeşte despre deteriorarea sănătăţii mintale în rândul populaţiei. U

nul dintre efectele pandemiei este reducerea accesului la servicii de sănătate mintală în România şi în mai toate ţările de pe glob şi trebuie să spunem că dacă suntem oneşti România, ţara noastră, nu are neapărat o tradiţie în a vorbi deschis despre problemele de sănătate mintală.

A existat şi există în continuare o stigmă pe care mulţi o poartă şi depresia, anxietatea chiar dacă nu ar trebui să ruşineze pe nimeni nu sunt subiecte extrem de cunoscute, respectiv subiecte despre care să se vorbească des şi deschis în orice context, fie în particular, fie în familie, fie pe scena publică.

Desigur, orice formă de sprijin este binevenită, însă ce i se poate răspunde la telefon unui cetățean român care este afectat grav din punct de vedere psihic și întreabă: ”Cu ce îmi plătesc ratele, dacă am rămas șomer și banca nu îmi mai acordă perioadă de grație?”

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău