Cea mai mare sumă decontată unui medic de familie de Casa de Asigurări de Sănătate Prahova, în luna ianuarie 2021, a fost de 47.709,12. La polul opus, cea mai mică sumă decontată unui medic de familie, în luna ianuarie 2021, a fost de 5.708,62 de lei.
Activitatea medicilor de familie a fost mult mai intensă ca urmare a epidemiei de Covid-19, mai ales după ce monitorizare pacienților cu SARS-CoV-2 a intrat în sarcina cabinetelor medicale.
Casa de Asigurări de Sănătate Prahova a prezentat, la solicitarea Observatorulph.ro, cea mai mare și cea mai mică sumă decontată medicilor de familie în lunile decembrie 2020 și ianuarie 2021.
„Cea mai mare sumă decontată de CAS Prahova unui medic de familie a fost 47.286,65 lei în luna decembrie, respectiv 47.709,12 lei în luna ianuarie 2021. Cea mai mică sumă decontată de CAS Prahova unui medic de familie a fost 10.378,74 lei în luna decembrie, respectiv 5.708,62 lei în luna ianuarie 2021. Sumele decontate în luna decembrie 2020 reprezintă serviciile realizate în luna noiembrie 2020, iar în luna ianuarie 2021 au fost decontate serviciile realizate în luna decembrie 2020”, a precizat CAS Prahova, precizând că informațiile respective se regăsesc pe site-ul CAS Prahova în ,,Informații pentru furnizori”-,,Furnizori de servicii medicale”- ,,Medici de familie”- ,,Deconturi lunare cabinete MF”.
Casa de Asigurări de Sănătate Prahova a precizat că modalitățile de plată în asistența medicală primară sunt: plata „per capita” prin tarif pe persoană asigurată, conform listei proprii de persoane înscrise asigurate, și plata prin tarif pe serviciu medical exprimat în puncte. De asemenea medicii sunt plătiți diferențiat in funcție de gradul profesional al fiecăruia.
„Precizam ca la nivelul CAS Prahova exista un deficit de 54 de medici stabilit de Comisia constituita conform art. 2 (3) din Anexa nr. 2 la HG nr. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 – 2019, cu modificările și completările ulterioare”, a precizat CAS Prahova.
In clasicul stil mioritic, apropiindu-se semnarea unui nou contract, apar articole la comanda pentru a „sensibiliza” opinia publica.
Pe cand un articol deontologic pe aceeasi tema, dar referitor la veniturile medicilor din ambulatoriul de specialitate (Policlinica) si a medicilor din spital? Sau nu este interesant (inca)? O sa aveti surpriza ca in timp ce sumele celor din spital sunt cele nete ( ceea ce iau acasa) la medicii de familie si la cei din ambulatoriul de specialitate sunt sume brute care reprezinta venitul cabinetului si nu al medicului.
Din aceasta suma se platesc salariile angajatilor+darile (asistent/i, ingrijitor, contabil, registrator), toate utilitatile, chiria/concesiunea spatiului,dotarea aparatului de urgenta, birotica , materiale sanitare, de dezinfectie/dezinsectie, curatenie si protectie, sume mult crescute in pandemie si multe altele iar din suma ramasa se mai achita asigurarile de sanatate + pensie + impozit pe venit. Ceea ce ramane reprezinta venitul medicului.
Daca articolul se doreste a fi informativ , macar sa fie corect si explicativ.
Titlul pompos este cu adresa.
Singurul aspect pozitiv l-ar reprezenta faptul ca, citind acest articol, absolventii Facultatilor de medicina , vazand cat de atractiva este medicina de familie, o sa dea buzna sa ocupe zecile de locuri libere din judet ceea ce ar degreva activitatea supraincarcata a medicilor existenti.
Daca autorul articolului era bine intentionat ar fi putut sa-si exprime ingrijorarea ca Medicina de familie are un mare deficit in judetul nostru tinand cont ca numai in ultimul an in jur de 20 de medici de familie au inchis cabinetele in conditiile varstei inaintate si a unei stari precare de sanatate. Pacientii ramasi fara medic de familie ( in medie 1500 /cabinet) s-au inscris la cei existenti marind proportional veniturile brute dar si activitatea.