Jurnal în perioadă de criză Covid. Reacția unui tânăr din Ploiești diagnosticat, în luna octombrie, cu noul coronavirus: „Noi, oamenii, suntem niște cifre!”

Tânărul, în vârstă de 33 de ani, din Ploiești, ne-a descris toate experiențele prin care a trecut, după ce, în luna octombrie, a fost diagnosticat cu Covid-19. „Sunt un caz fericit pentru că am avut o formă ușoară. Nu mi s-a prescris niciun tratament. În România, personalul medical este depășit de întreaga birocrație. Noi, oamenii, suntem niște cifre!”.

Tânărul în vârstă de 33 de ani se consideră norocos. A fost diagnosticat, în luna octombrie, cu Covid, însă, din fericire, a făcut o formă ușoară. Asta nu înseamnă că nu a trecut printr-o experiență care nu a fost una plăcută, în condițiile în care numai gândul că ai noul coronavirus îți poate da emoții.

Întâmplarea a avut loc înainte să se modifice protocolul stabilit în cazul pacienților diagnosticați cu Covid-19.

La data respectivă exista obligativitatea pacienților cu Covid, inclusiv a persoanelor cu forme ușoare, de a se prezenta la spital, urmând ca, numai după evaluarea medicală efectuată de medicul specialist, să primească documentul necesar pentru eliberarea concediului medical.

„În România, personalul medical este depășit de întreaga birocrație. Medicii trebuie să completeze o groază de documente. Trebuie să respecte o groază de proceduri. Noi, oamenii, suntem niște cifre!”, a fost concluzia trasă, după ce a trecut prin boală, de tânărul din Ploiești care susține că, până să se modifice procedura stabilită pentru persoanele diagnosticate cu Covid, a așteptat cinci zile ambulanța pentru a fi transportat la spital, pentru evaluarea medicală în baza căreia avea loc eliberarea concediului medical.

„Pot declara că sunt un caz fericit. Am scăpat fără tratament!”

„După ce am trecut peste acest „partener de viață”, așa numit – SARS-CoV-2 sau COVID-19” pot declara că mă simt un caz fericit: am scăpat fără tratament. Povestea începe în luna octombrie, când am început să am temperatura 37,6 … 37,9 grade, nu foarte grav pentru mine, dar am început să și transpir cu o transpirație rece. Ca orice persoană care dorește să se informeze am început să studiez “Cum se manifestă infecția COVID-19: semne, simptome si diferențe față de gripă“ și am început să mă neliniștesc pentru că simptomele se asemănau cu cele COVID”, ne-a povestit tânărul, care a făcut testul SARS-CoV 2 la o clinică privată.

Rezultatul a fost unul pozitiv, iar de aici, spune tânărul, a început experiența pacientului diagnosticat cu Covid, chiar dacă prezenta o formă ușoară de boală.

„Am sunat la 112 pentru a comunica rezultatul testului, pentru a fi programat în vederea transportării, cu o ambulanță, la spital. Sunt întrebat cum mă simt, cum este starea mea, dacă am ceva simptome; le răspund că mă simt OK, temperatura a mai scăzut, transpirația s-a diminuat și sunt într-un confort medical, să spun, normal, dar sunt îngrijorat să nu dau familiei sau să nu se agraveze”, ne-a povestit tânărul care spune că de la bun început i s-a transmis că va figura pe o listă de așteptare.

Cinci zile de așteptare

„Surprinzător, de la apelul meu inițial la 112 pentru a anunța rezultatul meu pozitiv la test și apelul de la Ambulanta au trecut 5 ZILE de neliniște… dureros … Timp în care deja nu mă mai simțeam rău. În toată această perioadă nu am avut niciun medicament prescris… Am primit, după cinci zile, la ora 08.30, un apel prin care eram anunțat că echipajul de la Ambulanță că este la scara blocului, pentru a fi transportat la spital.

Mulțumesc bunului Dumnezeu că aveam un mic bagaj făcut la ușă…(din cauza bârfelor ce le-am auzit de la cunoștințe, prieteni, familie care au trecut prin acesta situație: aveam o sticlă de apă (2 l), un sandwich, un corn cu ciocolată, biscuiți … ceva să țină de foame, măști protecție, mănuși, dezinfectant) și de aici începe calvarul:

   • Plimbare cu ambulanța o oră, ca să mai preia încă 4 pacienți bolnavi de COVID, fiecare cu diverse forme de boală.
   • Ajunși la spital am fost direcționați către un salon, unde ni s-a înmânat o declarație pe propria răspundere că, după evaluare, dorim sa fim externați la cerere….
   • Ni s-a comunicat că trebuie să mergem să ne recolteze sânge și după aceea să mergem la o radiografie pulmonară.
   • Până aici totul a fost normal … De la ora 10.00 când am ajuns la spital până la ora 11.30 – 11.45 am rezolvat recoltarea de sânge și radiografia; ni s-a spus că după primirea rezultatelor o să putem pleca acasă (bine că am dat declarațiile că dorim să plecăm acasă).
   • Totodată am aflat că este opțiunea noastră dacă dorim sau nu să rămânem internați, dar trebuie să știm că am venit la: „Evidența populației și la instituția de a face hârtii”. În România, personalul medical este depășit de întreaga birocrație. Medicii trebuie să completeze o groază de documente.
   • Trebuie să respecte o groază de proceduri. Dar ce este frustrant și creează indignare este faptul că după ce ni s-a recoltat sânge și ni s-a realizat radiografie până seara, la ora  17.30, nu am fost băgați in seamă, din cele opt persoane care eram în aceea zi la așa zisa “EVALUARE” numai 3 persoane aveam la noi o apă și ceva de mâncare. Nu aveai de unde să bei apă…sau să îți iei ceva de mâncare.
      • S-a făcut ora 17.45 … o domnișoara asistentă ne comunică: „Bucurați-vă că sunteți bine și nu aveți nevoie de tratament, o să vină ambulanța să vă ducă acasă …”
      • Vine ambulanța … ne urcă pe toți 7 și ne plimbă vreo alte 2 ore să ne lase acasă…(toți aveam forme și simptome diferite).
      • Au trecut cele 14 zile de izolare/carantinare și în final am fost sunat în ziua 14 de DSP pentru a-mi vedea starea medicală….

     

   • Ca să termin discuția: Mi se pare aberant și inuman și total lipsit de profesionalism modul în care, în România, pacienții sunt tratați doar ca niște cifre sau ca niște OBIECTE!

Procedură modificată în cazul pacienților Covid

La finele lunii octombrie, Ministerul Sănătății a anunțat că au fost aprobate noi reguli privind internarea și circuitul pacienților suspecți sau confirmați cu Covid.

Dacă inițial pacientul cu simptome de infecție respiratorie acută era obligat să sune la 112 și la medicul de familie, apoi trebuia să aștepte ambulanța care îi transporta la unitatea medicală pentru examen medical, acum protocolul prevede cu totul altceva.

Toți pacienții depistați la testarea RT-PCR cu rezultat pozitiv pentru SARS-CoV-2 au obligația de a contacta și informa medicul de familie despre ipoteza în care se află, inclusiv cu privire la locul în care au decis să se izoleze.

Medicul de familie are obligația luării în evidență și monitorizării stării de sănătate a persoanelor respective și transmite direcției de sănătate publică fișa de monitorizare a persoanei izolate.

Pacienții asimptomatici sau cu simptome ușoare, care nu necesită internare – se pot izola la domiciliu sau la locația declarată și sunt monitorizați zilnic de medicul de familie. (Vezi AICI procedura în cazul pacientului diagnosticat cu Covid), iar pentru eliberarea certificatului medical nu mai este necesară evaluarea medicală a medicului specialist.

FOTO cu caracter ilustrativ

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău