Nu este nici primul și suntem convinși că nici ultimul caz de acest fel, în care pacientul român este batjocorit de instituțiile statului, care nu sunt capabile măcar să comunice coerent ți să își ajute cu adevărat cetățenii, contribuabilii. Sunt zeci de mesaje despre dificultatea de a contacta DSP.
Să luăm cazul unul prahovean, care ne-a scris, încercând astfel să determine vreo autoritate să îl lămurească. Până la urmă, el s-a ”descurcat”… a plătit, dar ce fac cei care nu au cu ce să plătească? Dacă asta-i legea, să o respectăm, dar nu este deloc atât de simplu pe cât ar trebui să fie. Relatarea pacientului vă va edifica.
Pacient infectat: ”Luni, în data de 3 noiembrie, am mers la serviciu, de de obicei. În momentul în care am servit micul dejun, am observat că mâncarea nu are gust. Am zis că poate mi se pare și am încercat și altceva. La fel… Mi-am testat și mirosul cu un parfum, știind care sunt unele din simptomele covid. Nu aveam nici miros.
Am mers acasă i-am relatat soției cele întâmplate. Mi-a spus are aceleași simptome.
În cursul serii, fetița mea, în vârstă de 10 luni, face temperatură. Speriat, a doua zi merg și fac test rapid, pe care îl plătesc la o clinică particulară autorizată. Îmi iese pozitiv (foto la final).
Anunț medicul de familie, mă ia în evidență, spunându-i că o sa am nevoie de certificat medical pentru serviciu. Medicul anunță DSP, însă aceștia spun ca testul NU este valabil și că nu îmi poate elibera medical. Bătaie de joc! Ambulanța ar fi trebuit să vină acasă și să recolteze probe pentru un PCR. Aceștia spun că nu pot veni acasă, să mă testeze, pentru că simptomele nu sunt grave.
În tot acest timp, eu stau acasă, ca un om de bună credință. Serviciul meu este în aer, eu neputând să demonstrez că am această boală.”
Din acest moment intervine o problemă majoră în societate: BANUL! Cititorul ne-a precizat că a fost contactat ulterior de DSP, explicându-i-se că trebuie să facă testul PCR, pe banii lui…
”700 de lei pentru două persoane! Vă dați seama că pentru cei mai mulți dintre români este o sumă? Eu l-am plătit pentru mine și soție, mai ales că avem un copil de 10 luni.” Dar câți nu au? Poate ar fi trebuit să se ducă la cortul SJU, neavând niciun dubiu că este infectat, să facă acolo PCRul. Acolo sunt multe persoane, unele neinfectate încă, pe care le putea infecta.”
După cum spuneam încă de la începutul acestui text, mecanismul este unul bolnav, mult mai bolnav decât pacientul. Dacă nu ai bani, mulți chiar nu au, atunci poți să mori sau intri în hățișul birocratic, dar și în cel al sistemului sanitar. Nu se mai pune problema să te protejezi și să îi protejezi pe alții, ci doar să plătești sau să te îngrămădești.
Nu ai bani? GHINION! Pentru că după ce abia aveai să supraviețuiești, neputând să îți iei concediu medical, riști să rămâi și fără loc de muncă.
Și unde se întâmplă asta? În țara în care se dau concedii medicale, chit că nu ai nici măcar un biet muc… Abia dacă ai devine cu adevărat dificil.